maandag 10 oktober 2022

Klooster Claercamppad van Zoutkamp naar Kollumeroord (etappe 2)

Vrijdag 7 oktober 2022
 
We wandelen het Zomerhuisbos binnen
Klooster Claercamppad
Op 1 juni 2022 presenteerde de wandel-journalist Fokko Bosker zijn nieuwe fiets- en wandelgids, van het zogenoemde 'Klooster Claercamppad', met de volgende subtitel aangeduid: 'Wandel- en fietsroutes door de Friese Waddendelta'.
Deze nieuwe gids bevat voor wandelaars: 13 etappes, 3 rondwandelingen, 1 wadlooptocht, 2 stadswandelingen en 3 fietstochten.
In de Friese Waddendelta ontmoeten water en land elkaar. Dit kustgebied is door de golven en getijdenwerking in duizenden jaren gekneed uit zand, klei en veen. Op de kwelderruggen vestigden zich de eerste Friezen en legden zij de basis voor hun rijk, dat zich uitstrekte vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het Klooster Claercamppad brengt deze bijzondere landstreek, de natuur en geschiedenis in veelkleurige verhalen en met afwisselende wandel- en fietsroutes tot leven.
De route van dit pad loopt in grote lijnen vanaf Lauwersoog over Zoutkamp naar Dokkum, en voert dan verder naar Sint-Jacobiparochie (de startplaats van het pelgrimspad 'Jabikspaad'), Franeker en de Hanzestad Bolsward, om vervolgens met een lus over Makkum en Harlingen langs de kust en over de dijken terug naar Sint-Jacobiparochie te leiden. 
De eeuwenoude cultuurgeschiedenis van terpen, deltawerken, middeleeuwse kerken, kloosters en florerende handelssteden vertelt een bijzonder gelaagd verhaal.

Etappe 2 begint in Zoutkamp
Vandaag wandelen we etappe 2 van dit Klooster Claercamppad, vanuit Zoutkamp langs de zuidkant van het Lauwersmeer naar Kollumeroord, over een afstand van 17,6 kilometer.
Om 8:15 uur vertrekken we vanmorgen met onze auto vanuit Feinsum, met beide fietsen achter op de fietsendrager. De auto brengen we naar het Friese Kollumeroord. Daar stappen we op onze fietsen, en dan rijden we via de Kwelderweg en de Nittersweg naar het Groningse Zoutkamp. Onze fietsen stallen we daar bij de Sluisweg.
Als we vanmorgen vertrekken vanuit Feinsum is het 12 graden Celsius, en de temperatuur loopt vandaag op tot 17 graden Celsius. We lopen vandaag onder een half bewolkte lucht, en genieten vandaag regelmatig van aangename zonnige perioden. Het waait wel stevig, maar bij deze temperatuur en met af en toe het zonnetje erbij is het zeker wel lekker wandelweer.

Over de Zoutkamperplaat
Rond 9:30 uur is nabij de Zoutkamper Passantenhaven geen horeca geopend, dus we kunnen vanmorgen niet beginnen met een kop koffie op het terras of ergens binnen. Daarom gaan we direct van start. Vanaf het haventerrein steken we eerst het Reitdiep over, en iets verderop ook het Muntsjesylster Ryd. Al vrij snel daarna passeren we aan de noordzijde van de N388 de Gronings-Friese provinciegrens, en lopen we op behoorlijke afstand parallel aan het Zoutkamperril de Kollumerwaard in. Op de Hooge Zuidwal lopen we langs een lange suikerbietenopslag in de berm van deze landweg.
Verderop gaan we de Zoutkamperplaat op, waar we langs een veekraal en een kudde Schotse Hooglanders lopen, in de richting van het uitkijkpunt over de Zoutkamperplaat. Als we er bovenop staan, krijgen we een weids uitzicht over die Zoutkamperplaat langs het Zoutkamperril.
Over een struinpad op deze voormalige zeebodem lopen we door het open veld in de richting van een klein bosperceel. Rechts van ons staat iets verderop een Schotse Hooglander-stier onder een boom, en nog verderop zien we twee witte reigers in het veld. 

Kijkheuvel Rechteind
Via graspaden en een fietspad komen we bij de Kijkheuvel Rechteind. Als je bovenop deze uitkijktoren staat, zie je in de verte zelfs de contouren van het asielzoekerskamp bij de Willem Lodewijk van Nassau-kazerne langs de N361. Aan de voet van deze toren staat een bankje, waarop we plaatsnemen voor onze koffiepauze. We zitten heerlijk uit de wind, en aangenaam in de zon, en de door ons meegenomen koffie en broodjes smaken hier prima.
Deze uitkijktoren is ook een zogenoemde 'Dark Sky'-locatie, waar je bij het nachtelijk duister heel mooi in alle stilte kunt genieten van de nacht in de natuur en van de sterrenlucht.
De route gaat verder langs de diepe inham van het Rechteind. Daarna wandelen we over een breed graspad tussen uitgestrekte rietvelden door naar de Kwelderweg.

Pompsterplaat
De Kwelderweg volgen we tot aan wandelknooppunt 46, waarna we de Pompsterplaat op lopen. Eerst gaat het nog door het open veld, maar al spoedig wandelen we door een moerasachtig terrein, met links en rechts uitgestrekte rietvelden en bosachtig gebied.
We komen hier langs een wilg, waarvan de stam horizontaal is afgebogen. Bovenop de stam staan de uitlopers vertikaal, en onder de stam zien we enkele dikke wit-gele zwammen.
Daarna gaat de route verder over een breed graspad door nog eens weer een uitgestrekt rietveld.

Zomerhuisbos en Blikplaatgat
Op een gegeven moment verlaten we dit graspad, om dan het Zomerhuisbos in te lopen. Dan gaat het verder over een betrekkelijk smal bospad door dit natte bosperceel. Als we de noordzijde van het Zomerhuisbos hebben bereikt, krijgen we ter hoogte van het 'Uitzichtplateau Zomerhuisbos' een mooi uitzicht over het grote wateroppervlak van het Blikplaatgat. 
Hier gaan we op een poëzie-bankje zitten voor onze volgende pauze. Tijdens deze pauze vliegen voortdurend enkele libellen om ons heen. Eén van die libellen gebruikt herhaaldelijk de zonovergoten geel-groene pagina van onze wandelgids als landings- en rustplaats. 











Vergezicht van de Reiddomp 
Na de pauze volgen we de grillige lijn van de bosrand van het Diepsterbos, en dan komen we tot onze verrassing langs de nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren 'Roerdomp', staand op de grens van bos en open veld. Alhoewel deze hoog opgaande uitkijktoren officieel pas in de aanstaande herfstvakantie open wordt gesteld, is hij nu al wel vrij toegankelijk, dus we maken van de voortijdige gelegenheid gebruik om de hoge toren te beklimmen. Als we boven staan, zien we onder aan de voet van de toren het takelwerk van de grote vrachtwagen, waarop de laatste bouwmaterialen van deze nieuwbouw worden geladen. Vandaag is kennelijk de opruimdag om al het hier nog resterende bouwmaterieel af te voeren.
Als je boven op deze toren staat, heb je een schitterend vergezicht over het Nationaal Park Lauwersmeer. Er staat boven ook een sterke verrekijker, waarmee je over een enorme afstand de omgeving kunt bekijken. Zo zien we bijvoorbeeld duidelijk ook de vuurtorens - de Noordertoren en de Zuidertoren - van het Waddeneiland Schiermonnikoog staan. En ook het grote complex van de R.J. Cleveringsluizen van Lauwersoog is goed te zien. 

Langs het Dokkumer Diep
Voorbij deze nieuwe toren gaan we verder in noordelijke richting. Een man laat hier op het graspad zijn jonge hond uit. Hij vertelt dat zijn hondje dit pad elke dag angstig betreed, omdat hij in de afgelopen periode bang is geworden van het scherpe lawaai van het bouwen van die immense staalconstructie verderop. De hond zal nu dag in dag uit langzaam moeten wennen aan de verschijning van dit hoge bouwwerk verderop. 
Als we op de landpunt zijn aangekomen, gaan we langs het Dokkumer Diep verder in zuidelijke richting. Hier lopen we ook al weer over zo'n mooi graspad, met weliswaar een stevige tegenwind.
Een eind verderop komen we langs de kleine jachthaven 'Lytse Gat' van Kollumeroord.
Even later buigt het onverharde voetpad af naar het Villapark Lauwerssee. Een mededelingenbord vertelt dat enkele paden in dit gebied worden verbeterd, door ze op te hogen in dit zo drassige gebied. We zien daarvan de resultaten al van dit opgehoogde voetpad. Bij het villapark zien we de schilderachtig mooi gekleurde herfstbladeren van de boompjes en struiken tussen ons pad en het villapark. 

Hike more, Worry less
Op het terrein van het recreatiegebied 'Natuurlijk Kollumeroord' komen we langs een boom met een hele grote gele zwam tegen de dikke stam. 
Eén van de vakantiehuisjes is versierd met een houten bord met het opschrift 'Hike more, Worry less', hetgeen we graag beamen.
Om 14:40 uur arriveren we bij de hier vanmorgen geparkeerde auto. 
Met onze auto halen we vervolgens de beide fietsen op uit Zoutkamp, en daarna rijden we via Dokkum terug naar huis.

Geen opmerkingen: