woensdag 19 oktober 2022

Een eigen refugio in Feinsum

Woensdag 19 oktober 2022
 

Op het Jabikspaad bij Refugio Ultreia Feinsum
Foto van Marchje Andringa (Friesch Dagblad)

Zomerserie over Pelgrimeren
Afgelopen zomer publiceerde het Friesch Dagblad (FD) een zomerserie van zes wekelijkse artikelen in haar krant, waarin de verschillende kanten van Pelgrimeren werden belicht.
Zo verschenen in de rubriek 'Fryslân' achtereenvolgens de volgende artikelen:
  • Deel 1: op 18 juli 2022 verscheen het artikel 'Pelgrimstochten: een inwijdingsrite in het opnieuw geboren worden', geschreven door de karmeliet Hein Blommestijn; over waarom mensen op pelgrimage gaan, en wat de oude papieren zijn van pelgrimeren. Volgens Blommestein heeft het alles te maken met opnieuw geboren worden als mens.
  • Deel 2: op 25 juli 2022 verscheen het artikel 'Besmet met het Lourdes-virus, Boudien Jansen uit Bolsward trof er zelfs haar man'; geschreven door FD-journalist Lodewijk Born; handelend over Boudien haar bedevaartsreizen naar Lourdes, die bijna traditie zijn geworden, en die haar leven veranderden.
  • Deel 3: op 1 augustus 2022 verscheen het artikel 'Pelgrimeren raakt je lichaam en ziel'; geschreven door FD-journalist Lodewijk Born; over pastoor Tjitze Tjepkema, die de belangstelling voor pelgrimstochten ziet toenemen. 
  • Deel 4: op 8 augustus 2022 verscheen het artikel 'Hier sta ik, kleine mens in dit grootse landschap'; geschreven door FD-journalist Lodewijk Born; handelend over de wandel-journalist Fokko Bosker, van wie op 1 juni 2022 de nieuwe wandelgids omtrent het pelgrimeren over het 'Klooster Claercamppad' verscheen. 
  • Deel 6: op 22 augustus 2022 verscheen het artikel 'Op stap met Lodewijk de ezel'; geschreven door FD-journalist Lodewijk Born; handelend over de interviewbundel 'Moderne pelgrims' onder redactie van Jasmijn Olk en Elze Riemer, waarin dertien eigentijdse pelgrims op schrift worden geportretteerd. 
Deel 5: Een eigen refugio in Feinsum
De vijfde van deze zes zomerserie-artikelen verscheen op 15 augustus 2022 in het Friesch Dagblad, ook geschreven door FD-journalist Lodewijk Born.
Dit FD-artikel kreeg als titel 'Een eigen refugio in Feinsum', handelend over de 'Refugio Ultreia Feinsum' van Durkje en mij in Feinsum, gelegen aan het Friese Jabikspaad, op de route vanuit Sint-Jacobiparochie via het Overijsselse Hasselt naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Onze refugio is een plek waar pelgrims kunnen overnachten, die op het Jabikspaad pelgrimerend onderweg zijn naar het graf van Sint Jacob in de kathedraal van Santiago de Compostela.
FD-fotografe Marchje Andringa maakte voor dit artikel een fotoreportage, waarvan een aantal foto's zijn gepubliceerd op een webpagina van de digitale krant-versie van het Friesch Dagblad.



Geen opmerkingen: