zondag 2 augustus 2020

Friese Jabikspaad als aanlooproute richting Santiago de Compostela

Zondag 2 augustus 2020
Pelgrim Louis Groen passeert Feinsum op Hege Hearewei ter hoogte van Hyltsjebrêge

















Vessem als startpunt
In 2005 begonnen Durkje en ik met onze eerste pelgrimage naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Die route begint in het Friese Sint-Jacobiparochie, en dan loopt je dus eigenlijk van Sint Jacob naar Sint Jacob, want 'Sant iago' is 'Sint Jacob' in het Spaans.
Een andere benadering - die ook helemaal prima is - is dat je pelgrimage begint bij je eigen voordeur; dat je daar je huis verlaat en direct op weg gaat naar Santiago de Compostela.
En er zijn ook wandelaars die hun pelgrimage in een bepaalde plaats in Nederland willen beginnen, zoals bijvoorbeeld Haarlem, Utrecht, Den Bosch, Vessem, Roermond of Maastricht.

En dan nu het Jabikspaad
Zo'n pelgrim passeerde vanmiddag ons dorp Feinsum op het Friese Jabikspaad. Afkomstig uit het Noordhollandse Heerhugowaard is hij eerder al eens zijn eerste pelgrimstocht begonnen in het Brabantse Vessem, vanuit de Pelgrimshoeve Kafarnaüm.
En ook al ben je dan - zoals deze pelgrim - ooit al eens aangekomen in Santiago de Compostela, dan merk je dat het pelgrimeren in je bloed is gaan zitten, en dat het een belangrijk onderdeel van je leven is geworden. Veel ervaren pelgrims willen dat pelgrimeren nog eens herbeleven, en zoeken daartoe een manier. Zo ook deze Noordhollandse pelgrim Louis Groen.
Op de Alkmaarse najaarsbijeenkomst van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob maakte hij nader kennis met het Friese Jabikspaad. Dat heeft ertoe geleid dat hij zijn wandelschoenen weer heeft aangetrokken en dat hij vanmorgen voor zijn volgende pelgrimage van start is gegaan in het Friese Sint-Jacobiparochie, om deze week het Jabikspaad te gaan bewandelen.
Vanmiddag passeert hij op het Jabikspaad ons dorp Feinsum. Hij komt bij ons op bezoek in onze refugio voor een verfrissend drankje en natuurlijk voor het mooie refugio-stempel voor zijn pelgrimspaspoort. Na het wederzijds uitwisselen van enkele van onze pelgrimservaringen nemen we afscheid en gaat hij verder voor de laatste twee kilometers van zijn etappe van vandaag, naar Stiens, waar hij zal overnachten, om dan morgenochtend verder te gaan op het Friese Jabikspaad richting Hasselt in Overijssel.
Buen Camino!

Geen opmerkingen: