zaterdag 22 februari 2020

Andere tijden in Finkum

Zaterdag 22 februari 2020

Huis-aan-huis door samenwerking
In de afgelopen week werd in Feinsum huis-aan-huis het nieuwe dorpsboek van Foeke Bijma (woonachtig in Hijum) verspreid. Evenals zijn vorige boek over Feinsum handelt deze nieuwe publicatie over ons dorp tussen toen en nu.
Bijma schreef dit boek over zijn geboortedorp Feinsum als lid van de werkgroep van de Documentatiestichting Leeuwarderadeel.
Door een bijdrage uit het dorpenbudget van Dorpsbelang Feinsum werd het mogelijk om dit boekje gratis aan te bieden aan alle Feinsumers. Door deze helpende samenwerking kunnen alle inwoners van Feinsum nu kennisnemen van dit mooie boekje over 'Andere tijden in Finkum'.

Veranderingen
In zijn inleiding van dit boek schrijft Foeke Bijma dat Finkum (tegenwoordig Feinsum genoemd) een bescheiden streekdorp is, op en rond enkele huisterpen, die in de 19e eeuw voor een deel zijn afgegraven. De verhalen in dit boekje zijn voor een deel van eigen herinnering, en ook uit overlevering te boek gesteld.
In de afgelopen bestaansjaren van Finkum/Feinsum veranderde de samenleving voortdurend, hetgeen ook geldt voor ons dorp, voor de vroegere en huidige inwoners van Feinsum, en voor wat hen vroeger bezig hield en heden ten dage bezig houdt.
Zo verhaalt Bijma in dit boek bijvoorbeeld over verdwenen winkeltjes en venters, over de dorpsboeren die er niet meer zijn, over het kerkgebouw dat haar oorspronkelijke functie verloor en over de spoorlijn die al lang geleden is opgeheven.

Finkum (Feinsum) in andere tijden
In zijn boek wandelt Foeke Bijma als het waren vertellend van oost naar west door Feinsum, verhalend over plaatsen, mensen en gebeurtenissen.
Hij begint bij wat nog resteert van de oude weg richting Stiens, en wijst op de woningbouw die hoofdzakelijke aan de zuidzijde van de Holdingawei heeft plaatsgevonden.
Oude woningen verdwenen wegens brand en/of sloop, andere oudere woningen behielden hun functie, of veranderden van bedrijfsfunctie (winkel, boerderij) naar de huidige woonbestemming.
We 'wandelen' al lezend langs de voormalige bakkerswoning en de grutterswinkel en komen dan bij de haven over het voormalige spoortracé van het 'Dockumer Lokaeltsje'. Het stationsgebouw en de ernaast staande pastorie van de nevenstaande 13e eeuwse Sint-Vituskerk zijn al afgebroken, en de rijksmonumentale dorpskerk wordt af en toe nog gebruikt voor overwegend niet-kerkelijke activiteiten. Het kerkhof rondom deze kerk is een plek om even stil te staan; ook om je te realiseren dat niets hier blijvend is, dat alles derhalve tijdelijk van aard is.

Praatjes bij plaatjes
Het boek bevat mooie foto's en afbeeldingen van bijvoorbeeld aardappelrooien in de zestiger jaren, van het voormalige slot Holdinga State, van verdwenen boerderijen, van schaatsers op de Feinsumer Feart.
De twee laad- en losplaatsen aan de Feinsumer Feart worden behandeld en we lezen over een verdwenen kerkpad aan de overzijde van het Heechhout, dat Feinsum en Hijum met elkaar verbond.
En dan is daar nog dat voormalige kerkje met die prachtige naam 'Welkom'. Een mooie foto toont de oorspronkelijke staat van deze kerk met zondagsschool.
Uiteraard staat Foeke Bijma uitgebreid stil bij zijn geboortehuis en verhaalt over zijn klompen verkopende grootmoeder.

Buitengebied
Mooi is ook de informatie over het gesloopte huisje van Hyltsje Rienks, waarnaar de huidige Hyltsjebrêge tegenover onze woning is genoemd.
Daarna 'wandelt' Bijma de bebouwde kom van het dorp uit, om vervolgens te vertellen over de 'earste en twadde Pôle', waarvan bekend is dat op de tweede terp vroeger Eminga Stins heeft gestaan.
Tenslotte toont en noemt de auteur nog de al dan niet gesloopte behuizingen langs de Hege Hearewei van Feinsum.
Alles heeft zijn verhaal, verhalen zijn er om door te geven, en dat is wat Foeke Bijma met zijn nieuwe boekje doet.

Geen opmerkingen: