woensdag 20 februari 2019

Pelgrimsseizoen is weer van start in Feinsum

Woensdag 20 februari 2019 
Twee pelgrims gaan vanuit Feinsum weer verder op het JabikspaadRefugio Ultreia Feinsum
Vandaag is het twee jaar geleden dat de eerste paal werd geslagen voor de bouw van onze nieuwe woning in Feinsum.
En over een maand is het een jaar geleden dat onze Refugio Ultreia Feinsum werd geopend en gezegend in het bijzijn van een grote groep bevriende medepelgrims.
Met het mooie weer van de afgelopen dagen komt zo langzamerhand het pelgrimsseizoen weer op gang. Wandelaars en fietsers die de pelgrimage richting Santiago de Compostela willen ondernemen, denken alvast na over hun besluit daartoe, over de vertrekdatum, over wat dat allemaal voor hen zelf en voor hun naaste omgeving betekent, en wat er allemaal nodig is om voldoende voorbereid op pelgrimstocht te gaan.

Pelgrims op het Friese Jabikspaad
Gisteravond ontvingen we in onze Refugio Ultreia Feinsum al weer de eerste pelgrims van het Jabikspaad van het nieuwe pelgrimsseizoen. Twee dames - Elly en Anneke - zijn gisterochtend vanuit Noord-Holland vertrokken, voor hun eerste vier dagen op het Jabikspaad, startend vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie. Gisteren liep hun eerste wandeldag tot aan onze refugio in Feinsum, waar ze de afgelopen nacht hebben overnacht. Vanmorgen na het ontbijt hebben Durkje en ik deze pelgrims uitgezwaaid, en zijn ze via de pelgrimsroute van het Jabikspaad over de Hege Hearewei richting Stiens gegaan, om daarna via Britsum, Koarnjum en Jelsum naar Leeuwarden verder te lopen.

Dorpsprogramma 2019 voor Feinsum
Een half uur later werd in Feinsum huis aan huis het nieuwe 'Dorpsprogramma 2019 van Feinsum' verspreid, afkomstig van de burgerlijke gemeente Leeuwarden. Wat we niet wisten, en wat ons dus verraste, is dat deze brochure een foto bevat van de openingsdag van onze refugio, waarover ik hier boven schreef.
Zo komen op één dag bij toeval een aantal zaken bij elkaar, zoals de start van onze woningbouw, de opening van onze refugio, de eerste overnachtende pelgrims van het nieuwe seizoen, en aandacht van de gemeente voor het feit dat de al langer bestaande 'Bêd en Brochjes' en ook onze refugio een maatschappelijke functie vervullen in ons dorp, middels de opvang van recreanten en van pelgrims, die ieder op eigen wijze langer of eenmalig overnachten tijdens hun meerdaags verblijf in de Feinsumer 'Bed & Breakfasts' en voor de eenmalige doorreisovernachting van pelgrims voor pelgrims.

Geen opmerkingen: