vrijdag 23 maart 2018

Pelgrims bij Opening & Zegening van Refugio Ultreia Feinsum

Zaterdag 17 maart 2018 
Liturgische viering met zegening bij opening van de Feinsumer refugio



















Friese vlag wappert aan Fries Jabikspaad

Friese vlag in top bij opening
Aan het begin van deze dag gaat de Friese vlag vóór ons huis in Feinsum in top, want het wordt voor ons vandaag een bijzondere dag.
Na alle overwegingen van waarom en wat we willen doen, hoe we het gaan aanpakken en ook wanneer we dit zullen gaan doen, is vandaag dan uiteindelijk de dag aangebroken waarop we de overnachtingsplek voor pelgrims in onze nieuwe woning gaan openen.
Het wordt een refugio gelegen aan het Jabikspaad, het pelgrimspad dat langs ons huis loopt, van Sint-Jacobiparochie via Feinsum naar uiteindelijk Santiago de Compostela.
Om de opening van deze refugio aan het Friese Jabikspaad enige luister bij te zetten, past ook dat de Friese vlag wordt gehesen.

Ontvangst met pelgrimsstempel
Friese oranjekoek met pelgrimsstempel van de refugio
De opening van zo'n refugio kun je het beste laten plaatsvinden in het bijzijn van ervaren pelgrims. Zij weten immers als geen ander hoe belangrijk het is dat direct aan het duizenden kilometers lange pelgrimspad met enige regelmaat refugio's worden gevonden, waarin passerende pelgrims een slaapplaats voor de komende nacht kunnen vinden, waar je kunt douchen, wassen, uitrusten, en eventueel ook een warme maaltijd kunt krijgen, en de volgende ochtend ontbijt en lunchpakket voor de komende dagtocht.
Tussen drie uur en half vier ontvangen we zo'n twintig pelgrims uit alle windstreken, al dan niet met partner, en aangevuld met enkele andere genodigden, waaronder ook onze kinderen. Bij de koffie en thee worden alle gasten getrakteerd op een stukje Friese oranjekoek, waarop we door de bakker het pelgrimsstempel van onze refugio hebben laten afbeelden.
Om drie uur beginnen we na de verwelkoming met een voorstelrondje, want niet iedereen kent elkaar. Mooi om van de gasten alvast kort te horen welke ervaring ze met hun pelgrimage hebben en/of wat hen bindt met pelgrims en met de pelgrimage naar Santiago de Compostela.

Winterwandelen op het Jabikspaad
Op weg naar de Feinsumer refugio trotseren pelgrims de ijskoude oostenwind 
Omdat een pelgrim zo graag naar buiten gaat, het pelgrimspad op, maken we ook vandaag een korte wandeling; vanuit onze garage het dorp uit over het Jabikspaad richting Stiens, om al spoedig af te slaan richting Onze Lieve Vrouwenparochie, waarna we vanaf de Goadyk over een onverhard karrenspoor onze wandelroute vervolgen, diep weggedoken in dikke winterkleding, vanwege de ijzig koude harde oostenwind, waartegen wij tegen de wind in het moedige gevecht aan gaan. Mutsen worden diep over de oren getrokken, pelgrimshoeden worden stevig vastgezet op de hoofden, en in een adembenemend harde wind schuiven we langzaam maar zeker op, terug naar het Jabikspaad.

Over het Jabikspaad, dat hier via de Hege Hearewei langs ons huis loopt, komen we weer terug in Feinsum, bij onze woning, waar we dan eerst de naam van ons huis onthullen aan de voorzijde, bij de voordeur.

Pelgrimszegen op St. Patrick's Day
Daarna gaan we met zijn allen in de kring staan op het achterterras. geheel uit de wind, en vol op de dan aangenaam schijnende prille voorjaarszon.
Hier neemt onze Stienser predikant, dominee Jaap Overeem de leiding over als voorganger van de liturgische viering in de buitenlucht, ter gelegenheid van de ceremonie van zegening & opening van onze schuilplaats (refugio) voor pelgrims.
Dominee Overeem leest na enkele inleidende bewoordingen samen met ons Psalm 121 en het eerste deel van Psalm 122, twee pelgrimsliederen. Daarop volgt een korte uitleg met als thema 'Pelgrim tussen gaan en komen', waarin wordt verteld over de pelgrim die het bedevaartsoord Jeruzalem verlaat en weet dat haar/zijn hulp onderweg op het pelgrimspad komt van de Heer die hemel en aarde gemaakt heeft.
Deze toelichting wordt gevolgd door een gebed, waarin onze voorganger vraagt om Gods Zegen over ons huis, over wie dit huis bewonen, over de weg, en over allen die onderweg zijn.
Met zijn allen sluiten we af met de lofprijzing, en daarna volgt van dominee Jaap Overeem de Zegenbede, naar de zegen van Sint Patrick.

Opening met folie en zang
Daarna is het weer de beurt aan ons om de openingsceremonie te vervolgen. Met hulp van enkele gasten onthullen we dan de verschillende raamfolies op de ramen aan de Jabikspaad-zijde van onze woning. Als het afdekmateriaal wordt weggehaald van de raampartijen, verschijnen daar de woorden 'refugio' en 'ultreia', en worden ook de wandelschoenen, en de pelgrimage-symbolen van de Friese wulk, de Spaanse caminopijl en de Atlantische Jacobsschelp zichtbaar.


Deze onthulling en naamgeving van onze refugio wordt gevolgd door een hartelijk applaus van de gasten en - binnen gekomen - met het gezamenlijk zingen van het in pelgrimskringen alom bekende pelgrimslied 'Ultreia', dat qua titel geheel past bij de naam van onze refugio.


En na een speech van mede-pelgrim Hans de Jong over het Friese 2018-project 'Santiago aan het Wad', openen we het zogenoemde 'Café Saint Jacques', waarbij onze gasten de hele woning kunnen bezichtigen, inclusief een pelgrims-expositie in alle kamers op de bovenverdieping en uiteraard ook een rondgang door de zojuist geopende 'Refugio Ultreia Feinsum'. In dat informeel samenzijn met camino-gerelateerde hapjes en drankjes is er dan ook nog volop de tijd om elkaars pelgrimage-ervaringen en pelgrimage-plannen uit te wisselen. Het blijft dan ook nog lang gezellig, met al die pelgrims en verwante gasten hier bijeen.

Ultreia!
Voor Durkje en mij was deze dag een belangrijke mijlpaal in de ingebruikname van onze nieuwe woning in Feinsum aan het Jabikspaad.
De middeleeuwse pelgrimsgroet 'Ultreia' zal ons in de toekomst blijven vergezellen, en we hopen dat onze gastvrijheid iedere passerende pelgrim tot ondersteuning en zegen mag zijn; dat zij zich gedragen mogen weten en voelen door leerling (Jacobus) & meester (de Heer van Psalm 121 en 122), door gastvrouwen & gastheren, en door thuisblijvers en mede-pelgrims.
Wij voelen ons gezegend en prijzen ons gelukkig met het feit dat wij in deze kring van en met mede-pelgrims mogen vieren dat wij vandaag zover zijn gekomen dat wij de zelf genoten gastvrijheid mogen aanwenden om gastvrijheid te schenken aan alle vreemdelingen & vrienden, aan alle zoekers & vinders, aan al die voorbijgaande pelgrims die voor de deur staan en aankloppen, wiens roepstemmen wij horen, voor wie wij de deur openen, om samen te bekijken hoe zij morgen welverzorgd hun pelgrimage kunnen vervolgen, vanuit: ....



Geen opmerkingen: