zondag 24 februari 2019

Rondje Landweer in vijf etappes - Etappe 1.3

Zondag 24 februari 2019
Bij een heideven ten zuiden van Ontwijk nabij DonkerbroekTussen Landweer & Friese Waterlinie
In het jaar 2015 verscheen de wandelgids 'Tussen Landweer & Friese Waterlinie', geschreven door de landschapsjournalist Fokko Bosker. Deze wandelgids bevat vijf Themaroutes, die zijn opgebouwd uit 13 afzonderlijke wandelroutes door de Friese gemeenten Ooststellingwerf & Weststellingwerf, over een afstand van 250 kilometer, en qua etappe-routes gebaseerd op het Friese Wandelknooppuntennetwerk.
De 13 etappes worden vooral verhalend beschreven, waarbij de streekhistorie en de flora en fauna van de streek uitgebreid aan bod komen. De gids heeft meer het karakter van een wandelgids, dan een routegids, want je leest wel veel over wat je onderweg wandelend passeert, maar de incidentele teksten over de te wandelen etappe-routes zijn zo globaal, dat ze niet kunnen worden gebruikt om de route onbezorgd te lopen.

Rondje Landweer in vijf etappes
Omdat voor vandaag een buitengewoon mooie zonnige voorjaarsdag is voorspeld, hebben Durkje en ik besloten vandaag de derde route te wandelen van de 13 etappes van deze wandelgids. We lopen vandaag de derde etappe van Themaroute 1, met als titel 'Rondje Landweer in vijf etappes'. De vijf etappes zijn respectievelijk 18, 10, 19, 24 en 19 kilometer lang. Onze keus viel vandaag op de derde etappe, met een afstand van 19 kilometer.
Etappe 1.3 is getiteld: 'Over een dassenburcht en de Tjonger naar het Blauwe Bos'.

Spoorzoeken in het Wandelknooppuntennetwerk van Zuid-Oost Fryslân
Van elke etappe wordt het startpunt en het eindpunt aangegeven, en de route-aanwijzing bestaat uit de opeenvolgende Wandelknooppuntennummers die je wandelend 'in het veld' passeert. Het kaartje in de wandelgids met daarin de knooppuntennummers is zozeer verkleind afgebeeld dat die niet kan worden gebruikt als betrouwbare gids. Onderweg ervaren we dat de wandelknooppuntennummers in de wandelgids in meerdere gevallen niet overeenkomen met de nummers op de veldpalen, wat het correct volgend van de route bemoeilijkt. Sommige nummers uit de wandelgids ontbreken in het veld, en enkele van de nummers in het veld staan niet in de wandelgids. In één geval staan twee nummers in routegids omgekeerd. Kortom het is vandaag enigszins spoorzoeken.
Toch zijn we onlangs door Recreatieschap Marrekrite prima geholpen met een nulversie van de Fiets- en wandelknooppuntenkaart Fryslân, van de regio Zuidoost-Fryslân; en eerlijk is eerlijk, als je die erbij hebt, los je de problemen van de wandelgids niet geheel op, maar lukt het je wel - met enige scherpe oriëntatie in het veld - om de route vrijwel geheel correct te volgen. Slechts eenmaal - in het Haulerveld vlak voordat we het bos uitkomen - laten routebeschrijving, kaart en bewegwijzering ons in de steek, en lukt het ons om verderop met een ANWB-paddenstoel vast te stellen dat we iets eerder op goed geluk rechtsaf zijn gegaan, waar we linksaf hadden moeten gaan. Deze 'early warner' van de ANWB behoedt ons voor een al te grote afwijking van de route. We ervaren in elk geval de wandelknooppuntenkaart als van doorslaggevende betekenis voor het volgen van de juiste route.
Als over enige tijd de wandelknooppuntenkaart in de verkoop komt, zou het helpen dat de uitgever van de wandelgids een erratum publiceert - behorend bij de wandelgids - waarin dan voor alle 13 etappes de correcte volgorde van wandelknooppunten staat, zoals die in het veld worden aangetroffen.

Etappe 1.3: Over een dassenburcht en de Tjonger naar het Blauwe Bos
Rond 9:00 uur vertrekken we vanuit Feinsum, en brengen we een auto naar het eindpunt in Haulerwijk. Daarna rijden we van Haulerwijk naar het centrum van Oosterwolde, vanwaar we de wandelroute aanvangen. Toen we vanmorgen vertrokken, zat het ijs op de autoramen, bij een temperatuur van 3 graden Celsius. Bij aankomst in Oosterwolde is het al 5 graden Celsius, en omdat de zon al volop schijnt, kun je al heel goed zonder jas wandelen. Gedurende de hele dag blijft de zon volop schijnen, zodat de temperatuur vandaag oploopt naar zo'n 16 graden Celsius, en we de hele wandeldag kunnen genieten van een stralend zonnige zondag. Onderweg ontmoeten we vandaag veel wandelaars en fietsers, waarvan een aantal tijdens het passeren naar ons ook benadrukken dat ze zo genieten van het mooie zonnige weer.

Van Oosterwolde via Hoek Makkinga naar Donkerbroek
We verlaten Oosterwolde aan de westzijde, en zodra we onder de N381 door zijn gegaan, lopen we in de richting van Hoek Makkinga. Van daaruit doorkruisen we een bosperceel in noordelijke richting om dan langs de zuidoever van de Makkingaaster Vaart naar de brug te gaan waarmee we de vaart in noordelijke richting kunnen oversteken.
Daarna gaan we onder het nieuwe tracé van de N381 door, om iets noordelijker een mooi bos- en heidegebied te doorkruisen richting Donkerbroek. Hier passeren we een prachtig heideven, waarin de blauwe lucht en de omringende bomen schitterend spiegelen. Bij de te koop staande villa 'Ontwijk' willen we even van de route af om in Donkerbroek een kop koffie te gaan drinken. Twee dames wijzen ons de weg naar een horecagelegenheid een eind verderop, maar als we daar naar toe wandelen, komen we langs de voetbalvelden en horen we dat de kantine open is. Buiten is iedereen gericht op de derby van de clubs uit Donkerbroek en Makkinga, en binnen scoren wij een kop koffie.

Door de Tjongervallei
Na deze koffiepauze gaan we weer terug door het bosperceel bij Ontwijk, om dan in de richting van het buurtschap Jardinga te lopen.


In de Haulerpolder zien we dat we in de Tjongervallei lopen, want verderop - rechts van ons - stroomt veel lager de Tjonger slingerend door het veld.
Door een schitterend coulissenlandschap met bospercelen en paden door het open veld, gaan we verder in de richting van het dorp Waskemeer.

Haulerveld
Ten zuiden van Waskemeer valt onze dagroute deels samen met het Groot Frieslandpad, dus behalve de bewegwijzering van het wandelknooppuntennet van de Marrekrite, volgen we nu ook de rood-witte bewegwijzering van dit betrekkelijk nieuwe LAW-pad.
In het gebied ten zuiden tussen Waskemeer en Haulerwijk komen we in het Haulerveld, een prachtig natuurgebied met veel zandpaden, fietspaden, bos (Blauwe Bos) en heidevelden. Gezien de vele rijplaten en de hoog opgestapelde boomstammen is wel duidelijk dat boswerkers hier in deze periode volop aan het werk zijn.
Midden op een breed zandpad staat een kleuter met op zijn buik een voor hem gigantische fotocamera met grote lens, van zijn begeleidende ouders. Als Durkje en ik dichterbij komen, maakt hij een knappe foto van mij op het moment dat ik hem nader. Moeder helpt hem even om samen het resultaat te bekijken. Een mooie foto, dus we hebben hier te maken met een goede fotograaf in spe.
Bij het openluchtzwembad verlaten we het bosperceel, en dan kunnen we recht op het dorp Haulerwijk af lopen.

Haulerwijk
In Haulerwijk arriveren we bij onze auto, die we hier vanmorgen parkeerden. We halen daarna de andere auto uit Oosterwolde terug, en rijden dan weer richting (t)huis.
De warmte van de afgelopen dagen heeft als het ware voor een voorjaars'boost' gezorgd in de natuur. Veel planten zoals narcissen en krokussen staan overal al in bloei, en datzelfde geldt voor een aanmerkelijk deel van de elzen, de berken en de wilgen. Niet voor niets waarschuwde men vanmorgen op de radio al voor een explosie van hooikoortsverschijnselen. Ook in de komende dagen zal het betrekkelijk warm zijn voor de tijd van het jaar. Het voorjaar is begonnen.

Geen opmerkingen: