zondag 25 november 2018

Compostella

Zaterdag 24 november 2018 
Cover van de DVD Compostella

Film van Freddy Mouchard
Voor Vaderdag 2018 kreeg ik van de kinderen onder andere de DVD van de film 'Compostella', een film uit het jaar 2015 van de Franse regisseur en cameraman Freddy Mouchard.
Gedurende drie jaar volgde Freddy Mouchard enkele pelgrims op hun route naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella.
'Compostella' is een spirituele film, want, de religieuze dogma’s voorbij.

Beleving
De beleving van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is voor iedereen verschillend. Maar iedere pelgrim zal onderweg zijn of haar fysieke en geestelijke grenzen opzoeken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond en geloofsovertuiging. Er volgt onderweg op het pelgrimspad (camino) een confrontatie met jezelf.
De Compostella-bedevaart is een ervaring die ieder jaar meer pelgrims trekt. De tocht is fysiek zwaar, maar is vooral ook een aanslag op je geestelijke vermogens.

Chemins en Camino
Filmregisseur Mouchard volgde drie jaar lang een aantal pelgrims over de 'Chemin Saint-Jacques-de-Compostelle'. Elke etappe legt een nieuw, ander ritme op. Nieuwe inzichten worden geboren. Door het repetitieve contact met de natuur, de elementen en met andere pelgrims wordt ieder individu onderweg op de eigen krachten en tekortkomingen gewezen.
De verandering voltrekt zich geleidelijk, en wanneer de reis van de pelgrim uiteindelijk eindigt op Kaap Finisterre, en de oude pelgrimskleren bij de ondergaande zon ritueel zijn verbrand, verdwijnt de 'oude' mens en verrijst een 'nieuw' mens.
Deze drie jaar lange tocht van de filmmaker begon in het Zwitserse Lausanne. Hij volgde de pelgrims op de vier hoofdroutes door Frankrijk (vanuit Parijs, Vézelay, Le Puy-en-Velay en Arles) om te eindigen op (het eind van) de Camino Francės in Spanje. Hij filmde talrijke landschappen en (zo'n 75) plaatsen onderweg.

Pelgrimeren naar Santiago de Compostela
De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel de Sint-Jacobsroute of de Jacobsweg genoemd) is de pelgrimsroute naar het vermeende graf van de apostel Jakobus, in Santiago de Compostella in Spanje.
De belangrijkste pelgrimsroute door Spanje is de Camino Francés, die de voortzetting vormt van meerdere pelgrimsroutes door Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van de heilige Jakobus. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. De Camino Francés in zijn huidige loop is al in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan (er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is). Al vóór onze jaartelling (vóór Christus) was Finisterre namelijk het eindpunt van een (heidense) tocht.
Er zijn ook enkele andere - secundaire - routes van de Pyreneeën naar Santiago.
Vanuit nagenoeg alle andere Europese landen lopen eveneens Jacobswegen via Frankrijk naar Spanje (met uitzondering van de Portugese route die Frankrijk niet aandoet). De Jacobswegen vormen dus een netwerk van wandelroutes, met Santiago de Compostella als het ware als de spin in het web van de Europese pelgrimswegen.


Geen opmerkingen: