zaterdag 1 juni 2013

Vrouwen voor Roemenië

Zaterdag 1 juni 2013 
Vrouwen pakken glaswerk en serviesgoed in voor RoemeniëStichting Hulp Oost Europa in Stiens
Elke week op maandagmiddag (behalve in schoolvakanties) en elke eerste zaterdagochtend van de maand kunnen we in Stiens diverse goederen inleveren bij de de winkel- en opslaglocatie van Stichting Hulp Oost Europa aan de Lutskedyk n Stiens. Goed bruikbare spullen kunnen we hier dan afgeven, waarna de vrijwilligers van deze stichting selecteren wat daarvan enerzijds kan worden getransporteerd naar Roemenië en wat anderzijds bruikbare goederen zijn om in de tweedehands winkel van de stichting te worden verkocht.
Vanmorgen rijd ik in Stiens naar de Lutskedyk om de in de afgelopen periode zorvuldig bewaarde gebruikte kleding af te geven in het depot van 'Roemenië'.

Werk aan de paktafel
In de grote loods zitten vier vrijwilligers in hun pauze koffie te drinken. Ze heten me hartelijk welkom, nemen de kleding in ontvangst en bieden me een kop koffie aan. Na hun koffiepauze nemen deze vier vrouwen hun plaats weer in bij de lange, hoge paktafel. Spoedig zijn ze weer druk in de weer. Grote dozen worden gevuld met mooi glaswerk en serviesgoed. Dat gaat te zijner tijd allemaal op transport naar Roemenië, waar men dankbaar gebruik gaat maken van wat hier in Stiens allemaal voor de Roemenen wordt ingezameld.

Bijna 25 jaar humanitaire hulp van Stiens naar Roemenië
Bijna 25 jaar geleden heeft het Stienser echtpaar Jan & Jeltje Spoelstra de 'Stichting Hulp Oost Europa (Roemenië)' opgericht. Het echtpaar ging indertijd met busreizen naar Roemenië en werd daar geraakt door de armoede. Ze namen tijdens hun busreis elke keer een koffer vol kleren mee. De blikken in de ogen van de mensen raakten de Spoelstra diep in hun hart. Het echtpaar wilde meer voor deze arme Roemenen betekenen, en daarom richtten ze alweer jaren geleden de stichting op. 
Vanaf het begin was de stichtingsdoelstelling gericht op het materieel ondersteunen van de minderbedeelde medemensen in Oost-Europa. Het echtpaar Spoelstra wilde dit bereiken door voedsel, kleding en al het andere waar behoefte aan is te brengen op de plaatsen waar dat nodig was. Met namen de plaatsen Cluj en Satu-Mare in Roemenië staan bij de Stienser stichting centraal. Indien mogelijk gaat er twee maal per jaar een hulpgoederentransport naar Roemenië.

Liefdevol levenswerk
Deze hulpverlening is in al die jaren het levenswerk geworden van het Stienser echtpaar Spoelstra. Al die goede werken zijn mede mogelijk gemaakt door al die vrijwilligers uit Stiens en omgeving die zich met hart en ziel inzetten om dit levenswerk van de Spoelstra's van harte te ondersteunen. Een groot aantal vrijwilligers is al op leeftijd. Zij hebben zich al vele jaren ingezet om elke week maar weer te helpen om hulpgoederen te sorteren, te verkopen in de kringloopwinkel of in te pakken, om het verzendklaar te maken voor transport naar Roemenië. 
Vanmorgen staan vier van die vrijwilligers, waaronder ook Jeltje Spoelstra, weer bij de paktafel. Het is hard werken, maar ook gezellig, en de stemming zit er behoorlijk in. Dit dwingt respect af, dat deze dames met zoveel doorzettingsvermogen, jaar in jaar uit vrachtwagens vol zakken en dozen met hulpgoederen vullen.
Deze 'Vrouwen voor Roemenië' (en natuurlijk ook de mannelijke vrijwilligers), het zijn de Helden van Stiens, die het in stilte en achter de schermen mogelijk maken dat onze arme Roemeense medemensen met deze hulpgoederen de hulp krijgen, die ze ook Anno 2013 nodig steeds nodig hebben. 

Inbrengen, handen uit de mouwen en kopen
Kleding, handdoeken, theedoeken, baddoeken, dekens, kussens, ledikanten, matrassen, lakens, slopen, schoenen, kinderledikantjes, schoolmateriaal en ook (tweedehands) spullen zoals huishoudelijke artikelen, kleine meubels, boeken en speelgoed zijn van harte welkom. De stichting Stichting Hulp Oost Europa (Roemenië) in Stiens kan al die zaken goed gebruiken. Er is in Roemenië nog steeds grote behoefte aan dergelijke spullen. Wat niet op transport gaat, wordt verkocht in de kringloopwinkel in Stiens en de inkomsten van deze verkoop worden gebruikt om de vervoerskosten van de hulpgoederentransporten te betalen. 

Vrijwilligers, kijkers en kopers
Laten we hopen dat al die gepassioneerde vrijwilligers van Stichting Hulp Oost Europa (Roemenië) in Stiens de moed erin houden en doorgaan met hun vrijwilligerswerk aan de Lutskedyk, in elk geval zolang de humanitaire hulp in Roemenië nog noodzakelijk is. En laten al die andere inwoners van Stiens en omstreken regelmatig eens even binnenwandelen in het pand van Stichting Hulp Oost Europa (Roemenië) aan de Stienser Lutskedyk, om goederen in te brengen, om desgewenst en zo mogelijk de handen uit de mouwen te steken, en om in de kringloopwinkel te kopen wat daar allemaal in de verkoop is.

Geen opmerkingen: