vrijdag 3 mei 2013

Texelpad

Vrijdag 3 mei 2013 
Cover van de wandelgids Texelgids
  
Texel van Thijsse
De onderwijzer Jac. P. Thijsse werd in 1889 hoofd van de Fransche School op Texel. Hij was één van de pioniers op het gebied van natuureducatie. Drie jaar later werd Thijsse hoofd van een lagere school in Amsterdam. Zijn waardering voor het natuurschoon op Texel en zijn pionierswerk op het gebied van natuurstudie en natuurbescherming zijn van groot belang geweest voor het natuurbehoud en het natuurbeheer  van het hedendaagse landschap van het eiland Texel.
Ruim 120 jaar later kunnen wij op Texelse paden & wegen genieten van al dat natuurschoon. Dat kan ook wandelend, in een tempo waarin je als wandelaar alle tijd hebt om al dat moois in je op te nemen en te waarderen. In de negentiger jaren heeft de Werkgroep Noord-Holland van het NIVON een meerdaags wandelpad uitgezet, dat de wandelaar in de gelegenheid stelt om kennis te maken met de natuur van Texel. Dit pad wordt het Texelpad genoemd.

Meivakantie 2013
Aan de hand van de wandelgids van het Texelpad hebben Durkje en ik in de Meivakantie van 2013 het gehele Texelpad gelopen. We overnachtten een week in De Koog, ongeveer halverwege het eiland Texel. De Koog werd zo onze uitvalsbasis en verblijfsplaats voor deze wandeldagen.
Door op wandeldagen gebruik te maken van twee auto's of van één auto en busvervoer werd het voor ons mogelijk om elke wandeldag vroeg van start te gaan en na de wandeldag ook betrekkelijk snel weer terug te keren naar onze verblijfsaccommodatie in De Koog.

Streekpad 4 Texelpad
Nederland kent tien zogenoemde Lange Afstands Wandelpaden (LAW's) en bijna twintig zogenoemde Streekpaden. Het Texelpad is zo'n Streekpad, namelijk Streekpad 4.
De route van het Texelpad is in twee richtingen beschreven: met de klok rond, of de andere kant om. Durkje en ik hebben de route met de klok mee gelopen, beginnend in de veerhaven van ' t Horntje, om dan onder andere achtereenvolgens door de volgende plaatsen te gaan: De Koog, De Cocksdorp, Oost, Oosterend, De Waal, Den Burg en Oudeschild.

Vier wandeldagen
Deze rondwandeling is opgedeeld in 12 kaarten, over een afstand van 76,4 kilometer. Ook is er nog een 13e kaart, waarop de zogenoemde 'Dwarsover' van 6,3 kilometer staat ingetekend. Wie dus de hele rondwandeling inclusief de Dwarsover wil lopen, wandelt over een totale afstand van 82,7 kilometer. Dat is wat Durkje en ik hebben gedaan.
Het waren voor ons vier wandeldagen, die wij in de volgende trajecten hebben gelopen:
  1. Op 27 april 2013 van 't Horntje naar De Koog, en daarna aansluitend nog de Dwarsover van De Koog naar De Waal, over een totale afstand van 22,8 kilometer;
  2. Op 29 april 2013 van De Koog naar De Cocksdorp, over een afstand van 19 kilometer;
  3. Op 1 mei 2013 van De Cocksdorp naar De Waal, over een afstand van 20,5 kilometer;
  4. Op 2 mei 2013 van De Waal naar 't Horntje, over een afstand van 20,4 kilometer.

Het eilandgevoel van Texel
Het Texelpad is een prachtige wandelroute, die je door nagenoeg alle dorpen van Texel voert en die je door een brede verscheidenheid van Texelse landschappen leidt, zoals: zeedijken, duinen, strand, heide, bos, polders, kwelders en langs kleiputten.
Onderweg zie je allerhande planten en dieren, beklim je enkele uitkijkposten, kom je langs de vuurtoren, bezoek je de zeehaven, maak je kennis met het tragische lot van de Georgiërs in bezettingstijd, leer je heel veel over natuur, geschiedenis en cultuur, ontdek je wat 'tuunwoaltjes' en 'skiipeboeten' zijn, en ervaar je als 'overkanter' het 'eilandgevoel'.

Geen opmerkingen: