zaterdag 13 april 2013

Ledenraad van de VU-Vereniging over VU & VUmc & Windesheim

Vrijdag 12 april 2013 
Wim Stalman presenteert de samenwerkingsplannen van VUmc-AMC

 













Extra Ledenraadsvergadering
De extra Ledenraadsvergadering van de VU-Vereniging vindt aan het eind van de middag en het begin van de avond plaats in het Auditorium van het Hoofdgebouw van de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam. Uit de regionale verbanden over heel Nederland komen de gekozen vertegenwoordigers periodiek bijeen om samen met de Colleges van Bestuur van hogeschool en universiteit, met de Raad van Bestuur van het universitair medisch centrum, met de drie Raden van Toezicht en met het VU-Verenigingsbestuur te spreken over allerlei zaken die de overkoepelende VU-Vereniging en haar drie instellingen (VU, VU-mc, Windesheim) betreffen. Voorzitter van dit statutair overleg is Cees Veerman, voorzitter van de Raden van Toezicht van de VU-Vereniging en van de de Stichting VU-VUmc.

De volgende drie onderwerpen staan vandaag centraal in onze beraadslagingen.

I. Raden van Toezicht
Voorzitter Cees Veerman geeft eerst een toelichting op het onderzoeksrapport (2012) aangaande het functioneren van de Raad van Toezicht van de Stichting VU-VUmc en van haar rechtsvoorganger. De Raad van Toezicht heeft de aanbevelingen van de onafhankelijke onderzoekscommissie overgenomen en de resultaten leidden onder ander andere tot het terugtreden van drie leden van de Raad van Toezicht en van twee leden van de Raad van Bestuur van VUmc, die tijdens het onderzochte tijdsbestek actief waren. Daarna is begonnen met het uitbreiden en vernieuwen van de Raad van Bestuur VUmc en van de Raad van Toezicht VU-VUmc. Voorzitter Veerman geeft een toelichting op de stand van zaken met betrekking tot de aangekondigde maatregelen en beantwoordt vragen en ontvangt suggesties uit de Ledenraad.

Bevestiging benoeming 3 Leden van 2 Raden van Toezicht
Als voorzitter van de Benoemingsadviescommissie ben ik met de andere twee door de Ledenraad gedelegeerde Verenigingsleden in samenwerking met de Raden van Toezicht en met het Verenigingsbureau bezig geweest om drie nieuwe kandidaten te benoemen voor de Raden van Toezicht van onze beide stichtingen. Als Benoemingsadviescommissie zijn wij gedrieën door onze Ledenraad gemandateerd om deze drie nieuwe leden van de Raden van Toezicht te benoemen. Vandaag bevestigt de Ledenraad bij acclamatie deze drie benoemingen van de heren Herman Dijkhuizen en Willem Geerlings voor de Raad van Toezicht VU-VUmc en de heer Jaap Smit voor de Raad van Toezicht Windesheim.

II. Herstructurering VU-Vereniging
In voorgaande Ledenraadsvergaderingen is aan de orde geweest dat het voor de Christelijke Hogeschool Windesheim wenselijk is dat we deze hogeschool uit het verband van onze VU-Vereniging gaan ontvlechten. De geldende VU-Verenigingsstatuten maken dat wel mogelijk, maar die ontvlechting vraagt dan wel een aanpassing van de Statuten van onze Stichting Windesheim. Daartoe is goedkeuring nodig van onze Ledenraad. Voorzitter Cees Veerman leidt dit item in en daarna presenteer ik een verhalende metafoor ('Oxcana') over de vervlechting van enkele jaren geleden en over de aanstaande ontvlechting, waarbij de inhoud van mijn metafoor verwijst naar Windesheim. Direct aansluitend op mijn verhaal worden de voorgestelde statutenwijzigingen bij acclamatie ongewijzigd aangenomen. De beoogde ontvlechting gaat in op het moment dat de wijziging van de Stichtingsstatuten van kracht wordt. Willem Jan Meinsma - vice-voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim - besluit rond het avonduur de vergadering met woorden van dank aan de aanwezigen in deze Ledenraadsvergadering, die vergezeld gaan van de aanbieding van een mooie Glossy.

Herstructureringshuiswerk moet over
In de vorige Ledenraadsvergadering is het eindrapport van onze Commissie Herstructurering besproken. Bij de vergaderstukken van vandaag zit een (inhoudelijk) 'procedure'voorstel van het VU-Verenigingsbestuur, met daarin de door het bestuur beoogde ontwikkelingslijn. Op een enkele instemmende reactie na blijkt onmiskenbaar in de nu volgende korte bespreking dat de Ledenraadsleden zich niet kunnen vinden in de door het Verenigingsbestuur voorgestelde ontwikkelingslijn. Dit huiswerk van het bestuur moet dus over, om alsnog in lijn te komen met hetgeen we in voorgaande sessies van Ledenraadsleden hebben besproken, gesteld en afgesproken. In juni 2013 zien we als Ledenraad graag een beter - passend en dan wel acceptabel - voorstel tegemoet.

III. VU en VUmc
Wim Stalman verzorgt een presentatie over de plannen voor verdergaande samenwerking van ons VU-medisch centrum met het AMC. Het belangrijkste doel van deze vergaande samenwerking is een nog betere kwaliteit van de complexe zorg, excellentie op topniveau in onderzoek en onderwijs/opleiding en doelmatiger gebruik van middelen en mensen. Na de presentatie van dit lid van de Raad van Bestuur van VUmc volgt een korte bespreking in de Ledenraad.
René Smit verzorgt een presentatie over de plannen voor verdergaande samenwerking van onze Vrije Universiteit met de UvA. Deze vergaande samenwerking is ingegeven vanuit het streven kwaliteitsverbetering te realiseren in onderwijs en onderzoek van beide universiteiten. Na de presentatie van deze voorzitter van het College van Bestuur van de VU volgt een korte bespreking in de Ledenraad.
De vergadering wordt afgesloten met een dinerbuffet in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Geen opmerkingen: