vrijdag 1 februari 2013

Extra Vergadering Ledenraad NBG

Donderdag 31 januari 2013 
Bert Flierman als gespreksleider in de NBG-Ledenraad















Naar de Bergkerk
De extra vergadering van de Ledenraad van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) is al een uur gaande als ik de vergaderzaal binnen ga. Eerst moest de proefvisitatie van de Stenden-opleiding Media en Entertainment Management in Leeuwarden worden afgesloten, die gisteren aanving, alvorens ik de autorit van Leeuwarden naar de avondvergaderlocatie kon maken. Deze extra Ledenraadsvergadering van het NBG wordt gehouden in de Bergkerk te Amersfoort. Behalve de Ledenraadsleden zijn ook management en staf- en bestuursleden van het NBG bij deze bijeenkomst aanwezig.

Ledenraadsvergadering
Het thema van deze Ledenraadsvergadering is vanavond: 'Toekomststrategie' (van het NBG). In NBG-verband zijn we momenteel bezig met een Toekomstverkenning voor het NBG. Daarbij wordt het NBG ondersteund door het bureau Satori, in de persoon van Bert Flierman, die vanavond ook de inhoudelijke component van deze Ledenraadsbijeenkomst begeleidt.

Toekomststrategie
De uitkomst van de toekomstverkenning zal komend voorjaar zichtbaar worden. In de afgelopen weken zijn her en der in het land met verschillende doelgroepen enkele arena-sessies georganiseerd.
Enkele vraagstukken waar we vanavond in plenair verband over spreken, zijn bijvoorbeeld:
  1. Nieuwe vormen van financiering, die ons als NBG in staat stellen om onze lange termijn-doelen te realiseren;
  2. Aanscherping van het profiel van het NBG, voor de interne organisatie van medewerkers en vrijwilligers en voor de externe belangengroepen;
  3. Optimalisatie van de slagkracht van onze bijbelwerkorganisatie, waarin vrijwilligers en beroepskrachten georkestreerd samenwerken.
Herijking profiel
Een boeiend groepsgesprek ontspint zich onder leiding van Bert Flierman als gespreksleider. Door elkaar te bevragen en samen te zoeken naar antwoorden vergroten we onze kennis en ons inzicht, om in de volgende fase van deze toekomstverkenning verstandige keuzes te maken voor het NBG en voor zijn nationale en internationale bijbelwerk.
Het is ook mooi om te zien hoe betrokken en gepassioneerd iedereen deelneemt aan dit groepsgesprek. Stapje voor stapje ontstaan denkrichtingen, die ons hopelijk op termijn tot verstandige keuzes kunnen brengen. De manier waarop de gespreksdeelnemers elkaar aanvullen, toont ook dat er meer is dat ons bindt dan dat ons scheidt. Wat in elk geval overal en altijd goed voor ogen staat, is de constatering 'dat het NBG er vooral voor wil zorgen dat de Bijbel de mensen bereikt en aanspreekt'.

Bestuursvergadering
Als Bert Flierman iets na 21.00 uur de discussie resumerend afsluit en NBG-bestuursvoorzitter Henk van de Graaf deze extra Ledenraadsvergadering heeft gesloten, nemen we afscheid van de Ledenraadsleden en van de NBG-medewerkers, waarna wij aanvullend nog een extra bestuursvergadering hebben. Klokslag 23.00 uur sluit de bestuursvoorzitter samen met ons ook deze bestuursvergadering en nemen we afscheid van elkaar, terugblikkend op een waardevolle, productieve avond.

Geen opmerkingen: