zondag 27 januari 2013

Truth or Dare

Zaterdag 26 januari 2013 
Toanielgroep Sater spyle Truth or Dare yn Ljouwert



















Sater
Vanavond speelt de Friese toneelgroep 'Sater' in de Harmonie te Leeuwarden het toneelstuk 'Truth of Dare'.
Dit Friestalige toneelstuk is geschreven door Joke van Balen, die ook één van de drie toneelspeelsters is van haar stuk. De andere speelsters zijn Margriet Jorna en Joke Kuperus. 
De vertaalster is Agatha Hylkema en de regiseuse is mijn Stenden-collega Janneke Kingma. En verder werkt een groep muzikanten mee, bestaande uit componist Hans Haan, Willem Kingma, Martijn Heeg en Bolke van den Berg.
Durkje en ik zitten vanavond in een goed gevulde toneelzaal om ons te laten verrassen door Fries toneel van Sater.

Herkenbaar en hilarisch, maar ook vlijmscherp
Het toneelstuk gaat over drie vrouwen, rond de veertig en op een punt waar alles verandert. Ze zijn ondanks hun ogenschijnlijk succesvolle leven, dat is gevuld met carrière, met kinderen en met geloof in het eigen kunnen, in een midlife crisis terecht komen.
  • Carolien (gespeeld door Joke van Balen) is directeur, een ambitieuze carrièrevrouw, die vlijmscherp en pijnlijk feedback geeft aan Tineke en Merel. 
  • Tineke (gespeeld door Joke Kuperus) is getrouwd met een slager en werkt zes dagen van de week in de slagerij, als een tijdbom, volstrekt niet bewust van enig ontploffingsgevaar.
  • Merel (gespeeld door Margriet Jorna) heeft een spirituele inslag, doet aan yoga en heeft als enige ongetrouwde van het trio ineens een vurige kinderwens op 42-jarige leeftijd.

Het feest is over
De drie dames hebben samen economie gestudeerd in Groningen en zijn daarna ieder hun eigen weg gegaan.
Het stuk begint met een flashback, waarin we zien hoe deze drie vrouwen 15 jaar na afstuderen weer eens bij elkaar komen om een reünie van hun oude economische faculteit voor te bereiden.
Ze halen eerst allerlei herinneringen op en laten daarin aan elkaar zien wie en wat ze zijn geworden in het leven. Als publiek merken we dan dat deze ogenschijnlijk sterke, en ook heel verschillende, vrouwen leven in hun kwetsbare periode. Het feest van hun jonge levensjaren is geweest en ze moeten een nieuw leven opbouwen met zichzelf als hoofdpersoon.

Confrontaties
Na de eerste sessie in de woonkamer van Merel verplaatst de actie zich naar het café, waar een door alle drie oud-studenten geadoreerde klasgenoot in een band speelt. Dan gaan de dames los, geholpen door wijn en cognac.
Voordat je het in de gaten hebt, ben je als publiek betrokken bij een gevaarlijk spel, waarin het breekpunt van deze vroege veertigers in beeld komt.
In hun oude en bekende waarheidsspelletje 'Truth or Dare’ leggen ze - zij het na hopeloos voorafgaand protest - openhartig een aantal van hun geheimen bloot uit hun gezamenlijke verleden. Verzwegen amoureuze affaires, een echtgenoot die ongemakkelijk reageert als hij volkomen onverwacht de volgende ochtend met zoonlief mee moet naar het voetbalveld, een late kinderwens, het zijn enkele van de gebeurtenissen die zorgen voor een breuk in het tot aan vandaag nog zo vredige bestaan van Tineke, Merel en Carolien.

Vermakelijk stuk
En zo gaat het toneelstuk dus over relaties, over verantwoordelijk voelen en zijn, over verwachtingen hebben, over geluk en twijfel, maar vooral ook over bewust en onbewust verlangen naar .....
De teksten zijn humoristisch en vol mild cynisme.
Het geheel wordt doorspekt met mooie fragmenten live muziek van de band op het podium. Muziek, die de sfeer van het stuk versterkt en die de afzonderlijke acts aankleden en scheiden waar dat past.
De schouwburgzaal zit behoorlijk vol en het publiek reageert adequaat op humoristische en cynische sketches. De karakters en levenslopen van de drie klasgenoten worden knap op de bühne gebracht. Het speeltempo houdt de vaart erin en het stuk verveelt geen minuut. Voordat je het in de gaten hebt, gaat het licht uit en neemt dit Friese toneelgezelschap een welverdiend, enthousiast applaus in ontvangst.

Hâns, over waarheid en durf
Sater speelt dit stuk in februari 2013 nog driemaal, in Mantgum, in Warns en in Gorredijk, dus wie nog wil genieten van dit prachtige stuk, heeft nu nog de kans om erachter te komen wie 'Hâns' is en waar Hâns uit onverwachte hoek opduikt in de flashbacks van deze drie klasgenoten.
Tegen wie het aandurft als man of als vrouw om de waarheid onder ogen te zien, zou ik met betrekking tot de nog volgende drie toneelvoorstellingen willen zeggen: 'Net stinne, der hinne!'.

Geen opmerkingen: