Cover van Tegen beter weten |
Poëziewedstrijd
In het jaar 2000 schreef de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam als onderdeel van het themaproject 'Dichter bij de waarheid' een prijsvraag uit om gedichten te schrijven waarin wetenschap een rol speelt.
De uitdaging was gelegen in de vraagstelling of dichtkunst en wetenschap niet te ver uiteen lagen om tot een zinvolle, kwalitatief aanvaardbare synthese te geraken.
Dat bleek niet het geval te zijn; integendeel!
Verrassingen en hoogtepunten
Toen de inzendtermijn sloot, overtrof het resultaat van deze prijsvraag de stoutste verwachtingen. De oproep om gedichten in te zenden, leidde tot de eindstand van 150 inzenders met een totaal van 450 gedichten.
Ook inhoudelijk leidden deze inzendingen tot verrassingen en hoogtepunten.
De inzenders waren hoofdzakelijk studenten en andere beoefenaars van de wetenschap, met een royale vertegenwoordiging vanuit de exacte vakken.
Zelfkritiek
Verrassend was ook dat in veel gedichten de kritische toon jegens de wetenschap opviel. Hier werd de poëzie bijvoorbeeld gebruikt om het onvermogen van de wetenschap te benadrukken, met betrekking tot het beantwoorden van emotionele en existentiële vragen, en in het verwoorden van wat essentieel en van werkelijke waarde wordt geacht in de ons omringende werkelijkheid.
Niet alleen de wetenschap, maar ook de poëzie brengt ons ‘dichter bij de waarheid’, zou je kunnen zeggen.
Jury
De jury van VU-podium stond onder voorzitterschap van dr. Ad Zuiderent (dichter en neerlandicus). Ook dr. Mariëtte Willemsen (neerlandicus en filosoof) en Gert Jan Peelen (algemeen coördinator van VU-podium) maakten deel uit van deze drie leden tellende jury.
Prijzen
Deze bloemlezing bevat 31 gedichten van 27 deelnemende dichters.
De jury heeft Thom Schrijer bekroond met de ‘VU-podium Poëzieprijs 2000’.
De winnende gedichten zijn:
· 1e prijs: ‘Een weten’ van Thom Schrijer;
· 2e prijs: ‘Geijkte kennis’ van Jan de Vlaming;
· 3e prijs: ‘Kijk ze leest weer' van Hélène Gélens.
Poëzieserie
Dit eerste deel in de poëzieserie “Tegen beter weten” is een uitgave van het toenmalige VU-podium, gelieerd aan de Vrije Universiteit (VU), het VU-medisch centrum en Christelijke Hogeschool Windesheim.
Andere delen uit deze serie ‘Tegen beter weten’ zijn:
Wetenschap: waarheid of fraude
Inmiddels - ruim twaalf jaar later - kwamen in het jaar 2012 de frauduleuze handelingen aan het licht van de hoogleraar Diederik Stapel, die op grote schaal fraudeerde met onderzoeksgegevens.
Lees met dat gegeven in je achterhoofd ook eens het in het jaar 2000 in deze poëziebundel gepubliceerde volgende gedicht van Atza van Wieren:
Dichter en Waarheid
Wat weet een dichter van waarheid,
hij schrijft zichzelf in verzen neer,
liegt dat het gedrukt staat.
Hij toont bewerkte buitenkant,
en niet dat wat in ingewand
de chaos van keerzijde is.
Want hij weet knap te formuleren,
schrapt hier, voegt daar wat toe, en zegt:
dit is wat ik bewijzen wilde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten