zondag 30 december 2012

Met Vuur & Licht warme aandacht voor borstkanker

Zaterdag 29 december 2012 
Klaar voor de start in De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie















Roze
Vanuit de prachtige monumentale kerkzaal van De Groate Kerk schijnt door de hoge kerkramen naar buiten een romantische zacht-roze gloed. Die warme gloed staat in schril contrast met de taaie strijd, die mannen en vooral veel vrouwen voeren in hun gevecht tegen de bij hen geconstateerde borstkanker. En dat is nu precies de aanleiding, de reden en de motivatie dat Durkje en ik hier vanavond bij De Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie arriveren.

Bewegen voor Overleven
We hebben het startbewijs bij ons om vanavond mee te lopen met de avondwandeltocht, die wordt georganiseerd door de 'Stichting Bewegen voor Overleven'. Deze Friese stichting vraagt al jaren aandacht voor de strijd tegen borstkanker. Door het organiseren van culturele en recreatieve activiteiten - waaronder wandeltochten - wordt geld ingezameld voor dit ideële doel. Tenminste de helft van het inleggeld van de deelnemers wordt besteed aan maatschappelijke projecten en organisaties op het gebied van borstkankerprojecten.

Lichttocht
In het jaar 2009 en in 2011 liepen Durkje en ik al eerder mee met een ideële wandeltocht van deze stichting. In 2009 van Sint-Jacobiparochie naar Leeuwarden en in 2011 van Leeuwarden naar Sint-Jacobiparochie. Dit jaar organiseert Stichting Bewegen voor Overleven een avondwandeling van Sint-Jacobiparochie over de Oudebildtdijk naar Oude Bildtzijl. Het is een wandeling van 12 kilometer in het donker, door de langste straat van Nederland, over de voormalige zeedijk in het noorden van Fryslân.
Deze wandeltocht wordt georganiseerd in samenwerking met de 'Stichting Lucht Licht Land 2000', die bekend staat om haar initiatieven om in de Friese gemeente Het Bildt eind december lichttochten te organiseren, waarbij een route wordt gereden langs boerderijen en andere gebouwen en objecten, die tijdens de avonduren in de schijnwerpers worden gezet.

Hartverwarmende opkomst
Vanavond is er plaats voor 2.000 deelnemers, die in vier groepen van 500 wandelaars van start gaan vanuit De Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie. Durkje en ik lopen vanavond mee om allen die lijden aan borstkanker een hart onder de riem te steken. We lopen onder andere voor Irene, en voor Ytje, en voor Janet, en voor al die andere mannen en vrouwen en hun geliefden, die bukken onder het juk van deze gemene ziekte. Janet heeft aan velen een oproep gestuurd om mee te lopen en daaraan is ook door velen gehoor gegeven, want al in De Groate Kerk ontmoeten wij voorafgaande aan onze starttijd van 19.30 uur onder andere Frouk en Saskia en Joyce en Siebrith en na afloop op de valreep ook Dorien; allemaal collega's van mij van Stenden Hogeschool (maar waar zijn de mannen van Stenden?). En daar zien we tot onze verrassing ook Janet, die ons vertelt dat ze zelf ook mee gaat lopen. Wat een moed om deze fysieke prestatie te leveren. Maar ze loopt gelukkig niet alleen, want ze heeft zo'n 30 mensen die met haar meelopen. 'You never walk alone". Hartverwarmend is dat!

Tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één
Om 19.30 uur precies wordt afgeteld en bij het signaal 'Nul' zet de laatste deelnemersgroep van 500 wandelaars zich in beweging - langs de Jacobshoeve - op het Westeinde van Sint-Jacobiparochie. Met de muziek van een groep doedelzakspelers verlaten we het dorp en gaan we het duister in, in westelijke richting.
Buiten het dorp gaan we rechtsaf, over een betonpad tussen de drassige klei-akkers door, in de richting van de Oudebildtdijk. Boven op deze oude zeedijk - al eeuwen lang ook een woonstraat - gaan we rechtsaf in oostelijke richting verder.

Fuur, Licht en Mezyk op 'e Ouwedyk
We komen langs Spitsroeden en passeren Café De Oosthoek. Langs de dijk en onderaan de voormalige zeedijk zijn veel huizen, loodsen en boerderijen op allerlei manieren creatief verlicht.
Hier en daar staan mensen op de dijk om de wandelaars te groeten en aan te moedigen. Op verschillende plaatsen is muziek: hier een smartlappenkoor, daar een band, een shantykoor, verderop een muziekinstallatie, en diverse street acts er tussendoor.
We komen door het dorp Nij Altoena en passeren de kruising met het 'Weggy'. Op de kruisingen met de Oudebildtdijk is de doorgang voor doorgaand verkeer afgesloten. Overal staan verkeersregelaars om het autoverkeer te weren. Op de Oudebildtdijk kunnen we ongehinderd (door gemotoriseerd verkeer) wandelen, nu eens in het duister, dan weer in het licht van lamp en vuur.

Harde wind
Ook het weer werkt vandaag prima mee. Een temperatuur van enkele graden boven het vriespunt, slechts een enkel regendruppeltje, maar wel een stevige zuidwestelijke wind; dat draagt er allemaal toe bij dat het een heerlijke winteravondwandeling wordt.
Grote slierten kleine vonken waaien uit de vuurpotten langs de weg. Lichtgevende ballonnen worden langs de route uitgedeeld aan wandelaars. Enkele ballonnen waaien over de akkers richting Nieuwebildtdijk; andere ballonnen worden meegenomen door de wandelaars en vormen een lang lint van onrustig heen en weer slingerende lichtballonnen over de Oudebildtdijk.

Ouwesyl
Aangekomen in Oude Bildtzijl krijgen we het tweede en laatste stempel in onze stempelkaart. Bij de Julianakerk krijgen alle wandelaars een roze fakkel uitgereikt, als dank voor en als herinnering aan deelname. In de Aerden Plaats is het gezellig druk. Er is life muziek van een band en in het kerkje speelt een organist kleine muziekstukken op het kerkorgel van de Julianakerk. We spreken hier even met Arjen Hoogland en Marianne van Hall, twee bestuursleden van de Stichting Bewegen voor Overleven, die zichtbaar opgelucht zijn dat het evenement zo prima verloopt en die zo genieten van de hier tevreden finishende wandelaars.
 
Welkom op'e Pyp fan Ouwesyl
Op de brug in het centrum van Oudebildtzijl is het een drukte van belang. We lopen even bij de Keuningstreek naar beneden, waar partytenten staan, waar je kunt eten, waar je elkaar kunt ontmoeten en waar naar life muziek kan worden geluisterd.
Ook in dorpscafé Het Grauwe Paard bij de Pyp is het een drukte van belang. Ook hier speelt een muziekgroep. Het is er zo vol dat je alleen maar even een blik naar binnen kunt werpen. Vanavond is dit hier en nu Fryslân op zijn best.

Bus komt zo
We lopen enige tijd later de Pyp voorbij om ons aan te sluiten bij de rij wandelaars, die wachten op de bussen die ons weer terug zullen brengen naar het startpunt. De nieuwe bussen van Arriva rijden claxonnerend af en aan. Na een half uurtje wachten is voor ons ook het moment aangebroken dat we in de (zesde) bus kunnen stappen. Ook in de rij wachtenden zit de stemming er nog goed in. Daar zie ik eveneens mede-Jabikspaadbestuurslid Elly staan; we zijn vanavond ook als Jabikspaadbestuur dus goed vertegenwoordigd. Tevreden zitten en staan de wandelaars in de bus, die ons snel en comfortabel weer naar Sint-Jacobiparochie rijdt.
We zien terug op een mooie en prima verzorgde wandeltocht. Goed om te zien hoe aangenaam zoveel mensen een avond met elkaar buiten kunnen doorbrengen op zo'n frisse decemberavond.

Waarde(n)volle saamhorigheid
Grote dank aan bestuurders, verkeersregelaars, cateraars, buschauffeurs, zangers & muzikanten, performers en al die andere vrijwilligers, die deze mooie winteravondwandeltocht mogelijk hebben gemaakt, en die aan al die wandelaars èn aan allen die lijden aan borstkanker zo'n goed gevoel van saamhorigheid hebben geschonken.

Geen opmerkingen: