zondag 11 november 2012

Oogsten, danken en groeten



Zondag 11 november 2012
Oogstkrans en fruitbakjes op het liturgisch centrum















De oogst is binnen
Als we vanmorgen de kerkzaal van De Hege Stins in Stiens binnen komen, zien we dat op het podium vóór in de kerk enkele tientallen fruitbakjes staan. En aan de kansel hangt een grote krans, gemaakt van allerlei soorten aardappelen, groentes en fruit. We komen hier vanmorgen bijeen voor de jaarlijkse Oogstdienst, waarin we in het bijzonder danken voor gewas & arbeid, voor de oogst, de opbrengsten van al ons werken in het afgelopen jaar.
De oogstkrans hangt, en de fruitbakjes staan klaar, dus de viering kan beginnen.

Oogstzondag
We vieren deze Oogstzondag samen met de VituStinscantorij, de zanggroep van onze Protestantse Gemeente van Stiens, onder leiding van dirigent Olchert Clevering. De bijbellezing wordt vanmorgen verzorgd door lector Trienke Sikkes en de voorganger is onze gemeentepredikante Desirée Scholtens. Organist is Han Giesing. 
De organisatoren van deze ochtendkerkdienst hebben een mooie mix gemaakt van liederen rondom oogst en diaconaat. 
Dit jaar valt deze oogstviering op 11 november, de dag van Sint Maarten, dus daarom gaan we vanmorgen ook met dit verhaal aan de slag. Dominee Scholtens vertelt aan de kinderen het verhaal van de heilig verklaarde Maarten, ofwel (Sint) Martinus van Tours.

Oogstdienst
In deze Oogstdienst bezinnen wij ons op alle goede gaven, die God aan de mensen geeft. Vanuit en na deze viering worden de fruitbakjes - als een symbool van de oogst - door de gemeenteleden naar de ouderen in onze gemeente gebracht. Daartoe kon iedereen afgelopen vrijdagavond en/of zaterdagmorgen fruit (en/of geld) inbrengen in het Sint-Vitushûs en in De Hege Stins. Van dat bijeengebrachte - en aanvullend gekochte - fruit stelde de diaconie van onze kerkelijke gemeente fruitmanden samen.

De oogst als groet
Twaalf grote fruitmanden zijn door de diaconie inmiddels als een groet van onze kerkelijke gemeente  bezorgd bij een aantal plaatselijke instellingen, waaronder bijvoorbeeld Talant en Petterhústerstate.
De kleinere fruitbakjes, die nu nog in onze beide kerken staan, worden tijdens de oogstdienst vanmorgen door de kinderen aan de kerkgangers uitgedeeld, om die na de oogstdienst naar onze gemeenteleden van 80 jaar en ouder te brengen. Veel van die oudere gemeenteleden vinden het fijn dat de bezorgers dan ook even binnen komen voor een goed gesprek bij een kopje koffie.

Geen opmerkingen: