zondag 7 oktober 2012

In blijdschap uittrekken en met vrede voortgeleid

Zondag 7 oktober 2012
Liturgisch centrum van De Morgenster in Waddinxveen


















Heer, wij zijn bijeengekomen,
mensen, overal vandaan;
had Gij ons niet meegenomen, 
niemand was hierheen gegaan,
want wij schromen hier te komen,
volop in het licht te staan.

Bijeengekomen in het licht van de Morgenster
Met dit lied uit de zangbundel 'Op Toonhoogte' begint vanmiddag de kerkdienst in De Morgenster van Waddinxveen. Samen met Durkje en haar ouders zijn ook wij hier vanmiddag bijeengekomen, vier van die 'mensen, overal vandaan', zoals in dit lied gezongen.
Op uitnodiging van de Algemene Kerkenraad en van de Kerkenraad van de Hervormde wijkgemeente Zuid 'De Morgenster' te Waddinxveen zijn wij hier bijeengekomen om de kerkdienst bij te wonen, waarin afscheid wordt genomen van haar predikant ds. Jelke de Jong, de broer van Durkje, die hier ruim 13 jaar als wijkpredikant was verbonden aan de Hervormde Gemeente van Waddinxveen.
Jelke heeft het beroep aangenomen naar de Hervormde wijkgemeente 'De Acker' te Pijnacker, waar hij over enkele weken zal worden bevestigd en zijn intrede zal doen.

Toespraken
De grote kerkzaal van De Morgenster zit vanmiddag vol. Na enkele gezongen liederen, de Apostolische Geloofsbelijdenis en gebeden volgen vier toespraken ten afscheid:
  • Jelke benadrukt zijn afscheid in dankbaarheid. Hij begin zijn dankwoorden in de 'inner circle': bij Aagje en hun gezin. Daarna volgen onder andere woorden van dank aan de jeugd van deze wijk, aan de andere gemeenteleden, aan zijn collega's, aan de vertegenwoordigers van de burgerlijke gemeente en - last but not least - ook dank aan God.
  • Daarna volgt Kerkenraadsvoorzitter Nico de Waal, die ons er op wijst dat Jelke 13 jaar geleden als eerste fulltime predikant aan deze wijkgemeente werd verbonden. 'In spannende perioden bleek je op je sterkst', zegt deze voorzitter van de Algemene Kerkenrad, die overigens kerkenraadsvoorzitter van Jelkes wijkgemeente was bij diens intrede hier in Waddinxveen. De Waal spreekt over Jelkes verdiensten en benoemt daarbij ook Jelke zijn betrokkenheid bij de gespreksgroep van ouders van homofiele kinderen. Tenslotte deelt hij mee dat de Algemene Kerkenraad deze week heeft besloten dat een beroepingscommissie kan worden geïnstalleerd om deze fulltime predikantsvacature volledig in te vullen.
  • Een collega-predikant prijst Jelke om zijn trouw als predikant, om zijn aandacht voor Israël, om zijn snel gepubliceerde boekrecensies en voor zijn wijzen op 'Open Doors', dat zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd.
  • De voorzitter van de Wijkkerkenraad spreekt tenslotte namens de wijkgemeente. Hij memoreert Jelke zijn initiatief inzake de ziekenzalving en waardeert Jelke zijn insteek van 'meer dienend dan leidend'. Ook Jelke zijn betrokkenheid bij bezinning, bij toerusting en zijn rol bij het opstellen van het catechetisch leerplan worden specifiek benoemd. 
In blijdschap en met vrede
Jelke heeft zijn afscheidspreek opgebouwd rond de bijbellezingen uit Jesaja 55 en Romeinen 17.
Op deze Israëlzondag staat de lezing uit het Bijbelboek over de profeet Jesaja centraal, handelend over het volk Israël, dat op dat moment in ballingschap leefde: "Here God, waar bent u toch als ik het zo moeilijk heb". Maar, "God doet wat wij als mensen niet voor mogelijk houden".
De richttekst voor de preek is vers 12 van Jesaja: "Want in blijdschap zult u (lees: het volk Israël) uittrekken en met vrede voortgeleid worden". Deze tekst gaf voor Jelke mede de doorslag voor het besluit om uit te trekken uit Waddinxveen en in te treden in Pijnacker. Hij legt uit welk proces hij als predikant van deze wijkgemeente heeft doorlopen om toch met blijdschap Waddinxveen uit te trekken om met vrede voort te trekken naar Pijnacker.
Ook de brief aan de Romeinen wordt genoemd. Deze bijbeltekst begint met vers 7: "Daarom, aanvaard elkaar zoals ook Christus ons aanvaard heeft, tot heerlijkheid van God".
En met vers 13 eindigt deze schriftlezing als volgt:
"De God nu van hoop moge u vervullen 
met alle blijdschap en vrede in het geloven, 
opdat u overvloedig bent in de hoop, 
door de kracht van de Heilige Geest".

De HEER zal eeuwig u behoeden
En ook aan deze bijzondere kerkdienst komt een eind.
We gaan van hieruit van de zondag naar de maandag en van de kerk naar de samenleving, van 'overal vandaag gekomen' weer naar ons huis, met in ons nog doorklinkend, het laatstgezongen vers van Psalm 121, met de woorden:
"De HEER zal u steeds gadeslaan,
opdat Hij in gevaar uw ziel voor ramp bewaar'.
De HEER, 't zij g'in of uit moogt gaan,
en waar g'u heen moogt spoeden,
zal eeuwig u behoeden."

Daarmee rijden wij vanavond veilig huiswaarts naar Fryslân en met die zegenwoorden mogen Jelke & Aagje morgen verhuizen naar Pijnacker.

Geen opmerkingen: