dinsdag 18 september 2012

Welverdiend afscheid van de directeur-secretaris

Donderdag 13 september 2012 
Afscheidsspeech van Janderk Slothouber in Symphony's

Een opgeruimd bureau
Aan het eind van de middag rijden Wil Lodewijk-Onderstal en ik vanuit Fryslân over de Afsluitdijk richting Amsterdam. Samen met Hans Capel zullen Wil, Hans en ik het Regiocomité Fryslân van de VU-vereniging vertegenwoordigen bij het afscheid van Janderk Slothouber, de bijzonder gewaardeerde ex-directeur van het VU-verenigingsbureau, tevens ex-secretaris van de voormalige Vereniging voor Christelijk Wetenschappelijk Onderwijs, momenteel de VU-vereniging genoemd. Na een lange en afwisselende loopbaan binnen de Vrije Universiteit mag Janderk sinds kort volop genieten van zijn pensionering. Vandaag zullen we met toch wel enige pijn in het hart, en bovenal op passende wijze afscheid nemen van Janderk.

Tweeluik in Symphony's
Deze afscheidsbijeenkomst vindt plaats in Symphony's op de Amsterdamse Zuidas. Eerder vanmiddag werd het afscheid ingeleid met een publieksbijeenkomst 'Filosofie op de Zuidas', georganiseerd door VU-connected, waarin Ad Verbrugge deze keer filosofeert met Frits Bolkestein over de uitslag van de landelijke verkiezingen van gisteren.
Aansluitend is de afscheidsreceptie voor genodigden, waarin volop gelegenheid is om terug te kijken op de carrière van Janderk Slothouber en om het glas te heffen op een voorspoedige toekomst voor Janderk & Marina. Een grote groep genodigden is aanwezig, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse gremia van onder andere de VU-Vereniging, waaronder huidige vertegenwoordigers, en ook een groot aantal oudgedienden. De bijeenkomst heeft dan ook een hoog reüniekarakter, met stof te over om te praten over verleden, heden en toekomst van onze Vereniging.

Vier afscheidsspeeches
Halverwege de receptie komen we met elkaar bijeen in de vergaderruimte voor het officiële gedeelte van dit afscheid van een werkzaam leven. Vier sprekers komen achtereenvolgens aan het woord, om met name woorden van waardering en dank uit te spreken voor het vele en het goede dat Janderk Slothouber in ons Verenigingsverband heeft gedaan en voor hetgeen hij voor de Vereniging en voor ons persoonlijk heeft betekend. Achtereenvolgens zijn dat de volgende sprekers:
  • 1e. René Smit, de voorzitter van de VU-vereniging, tevens voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit;
  • 2e. Wiep Koehoorn, voorzitter van het Regiocomité Fryslân van de VU-vereniging. In mijn toespraak representeer ik ook de andere 13 Regionale Verbanden in den lande. Namens alle regio's bedank ik Janderk onder andere voor zijn hooggewaardeerde kwaliteit om met de beroepskrachten samen met de vrijwilligers van onze Vereniging te komen tot uiteenlopende succesvolle activiteiten, waarmee de Vereniging en haar instellingen zich optimaal presenteerden in het publieke debat over en vanuit het onderwijs, onderzoek en de patiëntenzorg. We nemen afscheid van een beeldbepalende Verenigingsman, die altijd betrokken present was in ons midden;
  • 3e. Tom Doude van Troostwijk, de directeur van VU-connected, die vanmiddag ook als gastheer en regisseur van deze speechsessies optreedt;
  • 4e. Janderk Slothouber, die in zijn afscheidsspeech zijn loopbaan memoreert, hier en daar een aantal belangrijke gebeurtenissen binnen de Vereniging nader toelicht, de aanwezigen bedankt voor de goede samenwerking en ons nog een aantal goede adviezen voor nu en later meegeeft.
Verleden, heden en toekomst
Nadat René Smit het afscheidskado namens de VU-vereniging aan Janderk Slothouber heeft aangeboden, en na de bovengenoemde afscheidsspeech van Janderk gaan we weer verder met de afscheidsreceptie in een meer informele setting. Onder het genot van een hapje en een drankje is er alle gelegenheid om op persoonlijke wijze afscheid te nemen van Janderk & Marina. Velen onder de genodigden realiseren zich dat we vanmiddag weer een belangrijke stap zetten om onze Vereniging vanuit het verleden in het heden verder toekomst te geven. Daarbij zijn wij allen veel dank verschuldigd aan Janderk, die samen met zijn voormalig medewerkersteam van het Verenigingsbureau ons een Vereniging heeft doorgegeven, waarvoor wij nu gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen, om die door het heden heen een betekenisvolle toekomst te geven: samen staan en gaan voor maatschappelijke betekenis.

Geen opmerkingen: