woensdag 12 september 2012

Er valt weer wat te kiezen

Woensdag 12 september 2012
Stembureau 9 in Talant aan de Ieleane te Stiens

Twee jaar na dato op herhaling
Ruim twee jaar geleden vonden de verkiezingen plaats voor de leden van de Tweede Kamer. Een roerige periode volgde in de politiek, in de samenleving, in de economie in het binnen- en buitenland. Vandaag vinden wederom de verkiezingen plaats voor de leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Een grote schare van nota bene 840 politiek ambitieuzen heeft zich kandidaat gesteld op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van vandaag.

Kieskring 2
Bij ons thuis viel een groot vel papier op de deurmat waarop de kandidatenlijst staat afgedrukt. Aan de hoofdbewoner wordt gevraagd om dit biljet aan de eventuele kiesgerechtigde medebewoners van je postadres ter lezing te geven. Wij ontvingen de kandidatenlijst voor de verkiezing in kieskring 2: Leeuwarden. In onze gemeente Leeuwarderadeel staat het ons als stemgerechtigde kiezers vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen onze gemeente te gaan stemmen.

Partijen en hun kandidaten
Vandaag staan 20 politieke partijen op het stembiljet; hetgeen één meer is dan twee jaar geleden.
Er valt met deze 20 partijen en hun 840 kandidaten dus weer wat de kiezen.
De partijen die deze keer trachten om zetels te verwerven in de Tweede Kamer zijn:
  1. 1. VVD;
  2. 2. Partij van de Arbeid;
  3. 3. PVV;
  4. 4. Christen Democratisch Appèl;
  5. 5. SP;
  6. 6. Democraten 66;
  7. 7. GROENLINKS;
  8. 8. ChristenUnie;
  9. 9. Staatkundig Gereformeerde Partij;
  10. 10. Partij voor de Dieren;
  11. 11. Piratenpartij;
  12. 12. Partij voor Mens en Spirit;
  13. 13. Nederland Lokaal;
  14. 14. Llibertarische Partij;
  15. 15. Democratisch Politiek Keerpunt;
  16. 16. 50PLUS;
  17. 17. Liberaal Democaratische Partij;
  18. 18. Anti Europa Partij;
  19. 19. SOPN;
  20. 20. Partij van de Toekomst.

Stembureau 9
Na mijn werkdag rijd ik naar Stembureau 9 in het gebouw van Talant aan de Ieleane te Stiens. Dit is één van de tien stemgebouwen, waar kiesgerechtigde inwoners van onze burgerlijke gemeente hun stem vandaag tussen 7.30-21.00 uur schriftelijke kunnen uitbrengen.
In de sportzaal van Talant is het stembureau ingericht. Bij binnenkomst wordt de stemkaart ingeleverd en worden de persoonsgegevens van de kaart vergeleken met de gegevens op het mee te nemen en te tonen identiteitsbewijs. Met het stembiljet dat je dan krijgt, kun je de witte stip vóór de kandidaat van je keus rood maken, waarna je het stembiljet gevouwen in de stembus deponeert. Nauwgezet worden alle handelingen door de vier heren van het stembureau geteld en genoteerd.

Tellingen
Op de autoradio hoor ik dat de opkomstpercentages op gestelde tijden nagenoeg vergelijkbaar zijn met de opkomstpercentages van twee jaar geleden. Vermoedelijk zal het totale opkomstpercentage om 21.00 uur ook in de buurt komen van het opkomstpercentage van het jaar 2010.
En als dan de stembureau's om 21.00 sluiten, begint de grote klus van het tellen van het aantal uitgebrachte stemmen, zoals die zijn gedeponeerd in de stembussen. Eerst moet worden bepaald welke en hoeveel stembiljetten ongeldig, blanco en geldig zijn. Rond dat tijdstip van 21.00 uur verschijnen ook de eerste resultaten van de exit polls, waarmee voorzichtige inschattingen worden gemaakt van de uitkomsten van deze verkiezingsdag. Het zal daarna nog uren duren voordat bekend kan worden gemaakt wat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de einduitslag van deze verkiezingsronde zal zijn.
Morgen zullen we het weten.

Geen opmerkingen: