woensdag 5 september 2012

Vakantiebijbelgids 2012 - Wegwezen ...

Cover van de Vakantiebijbelgids 2012
Woensdag 5 september 2012 


Vakantiebijbelgids op vakantie
Jaarlijks ontvangen we in het voorjaar als donateurs van Ark Mission thuis de nieuwe Vakantiebijbelgids voor de komende zomervakantie. Deze bijbelorganisatie was tot en met 2008 bekend onder de naam 'Vereniging tot Verspreiding der Heilige Schrift/Bijbel Kiosk Vereniging'. Sommige kerken kiezen ervoor om deze gids huis-aan-huis te verspreiden. Christelijke recreatieorganisaties schenken de gids bijvoorbeeld aan hun gasten. Reisleiders gebruiken deze gids bij hun dagopeningen en/of dagsluitingen. En Durkje en ik nemen al vele jaren lang de actuele Vakantiebijbelgids mee naar onze vakantiebestemmingen. Ook dit jaar hebben we deze Bijbelleesgids meegenomen, deze keer naar Spanje, waar we vier weken op de camino liepen. Consequentie is dan echter wel dat we gedurende die vakantieweken de doorgaande Bijbellezing van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) even los laten.

Wegwezen ...
De titel van de Vakantiebijbelgids 2012 is: "Wegwezen ...?". Vorig jaar kwam de feestelijke 40e editie van de Ark Mission Vakantiebijbelgids uit. Nu al meer dan 40 jaar bewijst de Vakantiebijbelgids zijn waarde; de gids biedt een moment met God tijdens de vakantie. Maar dan nèt even anders dan je thuis gewend bent; in een periode dat je samen de tijd kunt nemen om stil te staan bij wat de Bijbel zegt in Gods naam.

Nieuw in 2012
Ten opzichte van de voorgaande jaren biedt de nieuwe editie van deze bijbelleesgids weer iets nieuws. 
Bij elke dagtekst lees je nu een gespreksprikkel, om voor en/of na het lezen met elkaar na te denken over het bijbelgedeelte van de dag.
Op de achterzijde van de omslag staat een QR-code. Met die code kun je de ondersteunende website www.vakantiebijbelgids.nl openen, waarop je aanvullende informatie vindt, die bij het bijbelgedeelte van de dag hoort. Daar vind je bijvoorbeeld kaarten, liederen, spelletjes, kunst, foto's en filmfragmenten.

Op reis met Abraham, Maria en Paulus
Deze bijbelleesgids biedt een programma voor drie weken.
Voor dit jaar hebben drie auteurs een selectie gemaakt uit de Bijbel. Zij schreven ieder voor één vakantieweek voor elke dag een korte vakantiegerichte overdenking.
  1. In de eerste week neemt Hanneke Ouwerkerk (predikant in Rijnsaterwoude) je mee op reis met Abraham.
  2. In de tweede week reis je met Els van der Vlist (HBO-theoloog, auteur en spreekster) mee met Maria.
  3. In de derde week krijgen we van José & Harmen van Wijnen Paulus als reisgenoot. José (orthopedagoog) en Harmen (predikant voor het jeugdwerk van de PKN) verbinden enkele aspecten uit het leven van Paulus aan de Olympische Spelen.
Gods Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad
De laatste bijbellezing in dit boekje gaat over het bereiken van de finish.
'Maar ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop volbracht, het geloof behouden', zo lezen we in het Bijbelboek 2 Timotheüs.
Het gaat over dat het mooi is om je eigen weg uit te stippelen, maar .... die weg zal niet altijd gaan zoals je hem bedacht hebt.
Wij lazen dit vlak voordat we onze laatste zomervakantiedag op de camino (de weg, het Spaanse pelgrimspad) wandelden en daarbij bijna de finish bereikten.
Met het volgende gebed - hoe toepasselijk - wordt deze dag en deze Vakantiebijbelgids afgesloten:

Heer,
wij danken U voor Uw geweldige evangelie,
dat we dat dagelijks mogen horen en lezen.
Amen.

Geen opmerkingen: