woensdag 26 september 2012

Sint-Jacobsappelbomen langs het Jabikspaad

Woensdag 26 september 2012 
Eén van de Sint-Jacobsappelbomen bij Friens
Eten, drinken en slapen
Op initiatief van de Stichting Jabikspaad Fryslân zijn in de afgelopen jaren op meerdere plaatsen kleine groepjes Sint-Jacobsappelbomen geplant. 
Het Jabikspaad is het Fries-Overijsselse pelgrimspad, dat de Nederlandse aanlooproute is voor wie fietsend of wandelend wil pelgrimeren naar het Spaanse Santiago de Compostela.
Al sinds de Middeleeuwen - en ook tegenwoordig nog - wandelen jaarlijks pelgrims vanuit Fryslân naar Spanje, vanuit Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela, van zee (Waddenzee) naar zee (Atlantische Oceaan).
Voor een pelgrim is het elke dag weer de vraag waar hij/zij vandaag kan eten, drinken en slapen. De pelgrim leeft ook van wat hij/zij onderweg krijgt en vindt.

Sint-Jacobsappels eten op het Jabikspaad
Het is Anno 2012 nog steeds mogelijk om als pelgrim te eten en te drinken van wat je langs het pelgrimspad vindt. Zo kun je bijvoorbeeld met een beetje geluk in de nazomer en in de herfst genieten van bijvoorbeeld diverse soorten noten, zoals beukenootjes, hazelnoten en walnoten, en van diverse soorten vruchten, zoals bramen en appels. 
Om het de pelgrim wat gemakkelijker te maken, zijn er op initiatief van de Stichting Jabikspaad Fryslân op diverse plaatsen langs het Jabikspaad groepjes Sint-Jacobsappelbomen geplant. Op den duur zullen passerende fietsers, wandelaars, pelgrims kunnen genieten van de rijpe appels aan deze bomen. Twee van die Sint-Jacobsappelbomen staan bijvoorbeeld langs het Jabikspaad tussen Friens en Jirnsum.

Appelonderzoeker Knoop
Johann Hermann Knoop was rond het jaar 1750 de eerste expert die systematisch onderzoek verrichtte naar de appelrassen-rijkdom, en die zijn bevindingen op wetenschappelijke wijze publiceerde. De door Knoop met handgekleurde illustraties voorziene beschrijvingen zijn voor wetenschappelijk onderzoek nog steeds van groot belang, omdat de eigenschappen van honderden jaren oude appelrassen een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van nieuwe appelrassen.

Witte Kruid-appel
Johan Hermann Knoop heeft meer dan 250 jaar geleden ook de Sint-Jacobsappel beschreven. 
Deze appel wordt ook wel de 'Witte Kruid-appel'  genoemd.
Knoop schrijft over de Sint-Jacobsappel het volgende:

"Witte Kruid-appel is een tamelyk grote, gladde, langwerpige, iets kantige Appel; 
zyn Koleur is wit, en aan de eene-zyde zomtydts een weinig rood-bloesend; 
zyn Vleesch is zagt, vol-sappig, en van een aangename rynsagtige, egter niet zeer verhevene smaak,
weshalven dezelve onder de Middel-zoorten plaatze. 
Het is ook een zeer goede Pot-Appel: 
En vermits de Boom zeer sterk draagt en de Vrugten vroeg aankomen, 
zo is hy waardig om geplant te worden."

Geen opmerkingen: