zaterdag 2 juni 2012

Jongbloed 150 jaar door God geleid = is wel geweid

Zaterdag 2 juni 2012 
Uitleg over het werk in de productiehal van Jongbloed B.V.


Door God geleid is wel geweid
1937 de 75e verjaardag
Op tafel ligt een grote metalen plaquette met daarop de jaartallen 1862-1937. Onder deze jaartallen staat: 'Aangeboden ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan door het gezamenlijk personeel'. Boven de jaartallen staat een logo met daarin de spreuk: 'Door God geleid is wel geweid'.
Boven de expositie hangt ook een andere plaquette met daarop de tekst:
Commanditaire Vennootschap 
A. Jongbloed 
Uitgevers - Drukkers - Binders

1962 de 100e verjaardag
Iets verder hangt een blauw wandbord met de jaartallen 1862-1962.Op het wandbord staat dezelfde spreuk geschreven.
1987 de 125e verjaardag
Geheel rechts ligt een open boek van steen. Daarbij staat een informatiebord, waaruit blijkt dat het personeel dit kunstwerk heeft aangeboden aan Jongbloed B.V. ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Jongbloed B.V.

In 2012 de 150e verjaardag van Jongbloed
Durkje en ik zijn vandaag te gast bij één van de Open Dagen van Jongbloed B.V te Heerenveen. In 1862 was het Auke Jongbloed (geboren in 1832), die op de Tuinen in Leeuwarden een winkel in 'Kantoor- en Schrijfbehoeften' begon. De in 1892 geboren kleinzoon Auke Jongbloed verhuisde het bedrijf in Leeuwarden naar de Grote Kerkstraat. Anno 2012 ontmoeten wij vandaag in het huidige bedrijfspand te Heerenveen leden van de vijfde generatie Jongbloed, die nog steeds het huidige Christelijke Mediahuis Jongbloed in eigendom hebben. Samen met het Nederlands Bijbelgenootschap is de familie Jongbloed nog steeds eigenaar van Jongbloed B.V.  De familie Jongbloed, de directie en het personeel organiseerden gisteren en vandaag twee Open Dagen, om met alle belangstellenden het 150-jarig bestaan van dit mooie bedrijf te vieren. Onze jongste zoon Pieter loopt bij Jongbloed momenteel zijn afstudeerstage voor de Stenden Hogeschool-opleiding Toegepaste Bedrijfskunde, dus Durkje en ik maken graag van de gelegenheid gebruik om vandaag dit succesvolle mediabedrijf te bezoeken.

Naam en faam
In het 150e jaar staat Jongbloed B.V. onder de bezielende leiding van directeur Hugo van Woerden. Dit moderne, innovatieve familiebedrijf mag zich trots weten met diverse welverdiende onderscheidingen, zoals de 'Friese Onderneming van het jaar' en de 'Nima Marketing Excellence Award'. Dat zijn hooggewaardeerde onderscheidingen voor dit veelzijdige bedrijf, dat momenteel 88% van haar producten maakt voor het buitenland. In Fryslân zijn we dan ook samen met de Jongbloed-familie en met de medewerkers trots op de naam en faam van dit Friese bedrijf.

Hele dag uiteenlopende workshops
Om 10.00 uur staan we vanmorgen in Heerenveen bij de ingang van Jongbloed B.V. Na de ontvangst met koffie en gebak gaan we voor een eerste snelle rondleiding onder leiding van Pieter door het hele bedrijfspand. Een meer verdiepende bezichtiging volgt na de eerste workshop, die we om 11.00 uur bijwonen. Maar liefst 16 workshops worden vandaag aangeboden aan de veel meer dan duizend bezoekers die vandaag de Open Dag bijwonen. Durkje en ik wonen de workshop 'Aan het roer van Jongbloed' bij, die wordt verzorgd door directeur Hugo van Woerden. We krijgen hier een duidelijk beeld van onder andere de kernactiviteiten van dit bedrijf en van alle nieuwe, innovatieve product-marktcombinaties, waarmee Jongbloed B.V zichtbaar is in de markt van het christelijk medialandschap.Alleen met idealen, passie en hard werken kun je ook in deze jaren van economische crisis toch financieel-economisch en marketingtechnisch succesvol opereren, zo blijkt.

Modern Productiebedrijf
De familie Jongbloed heeft hier vandaag een eigen expositie over de geschiedenis van hun familiebedrijf. We raken in gesprek met Joop Jongbloed, één van de aanwezige nazaten van oprichter Auke Jongbloed (1832). Als we op de bovenverdieping alles (waaronder ook het Tijdschriftenplein) hebben bekeken, gaan we naar de begane grond, om daar de productiehallen te bezoeken. We beginnen bij de Offsetvoorbereiding, om daarna via de Drukkerij en een Productenpresentatie kennis te nemen van de Boekblokvervaardiging. Verderop maken we kennis met de handmatige bewerkingen (zoals stansen en duimgrepen aanbrengen), waar luxueuze bijbeluitvoeringen worden gemaakt. Via de Bandenmaakafdeling, de Binderij en de Vergulderij komen we aan het eind van het productieproces uit bij het Magazijn en bij de afdeling Expeditie.

Verkoop en Informatiemarkt
Op de begane grond laat Jongbloed B.V. vandaag ook graag zien met welke partners wordt samengewerkt. Een groot aantal partners presenteert zich op de begane grond, zoals bijvoorbeeld het Nederlands Bijbelgenootschap, de Afûk, Biblica, Stichting Present Heerenveen, Open Doors en Micha Nederland. Op twee plaatsen passeren we ook verkoopstands, van waaruit Jongbloed B.V. haar eigen producten - deels tegen gereduceerde prijzen - ten verkoop aanbiedt. De bezoekers van de Open Dagen maken volop van de gelegenheid gebruik om hier informatie en publicaties van Jongbloed en van haar partners te verkrijgen.

Een veelzijdig bedrijf
Het wordt iedereen wel duidelijk dat we hier op bezoek zijn bij een veelzijdig bedrijf. Het Grafisch Bedrijf produceert hoogwaardige producten, zoals Bijbels, Liedboeken, de door Jongbloed geïntroduceerde Dwarsliggers en verder technische handboeken, catalogi en wetenschappelijke naslagwerken. De uitgeversgroep van Jongbloed B.V. introduceerde bijvoorbeeld haar internationale bijbelapp(licatie) Pomegranate. Voorts publiceert Jongbloed geschenkboeken, Kinder- en Jeugdbijbels en bijbelse dagboeken. Jongbloed Educatief maakt onderwijsmateriaal met nadruk op innovatie en ICT. Ook voor basisscholen en voor het MBO wordt hier educatief materiaal ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de nieuwe serious game met een nieuwe rekenmethodiek voor opleidingen in het Middelbaar Beroepsonderwijs. Jongbloed B.V. geeft ook tijdschriften uit, zoals: Elisabet, CV-Koers, Aan de Hand en Leadership (een kwartaalmagazine over christelijk leiderschap).

De tijd vliegt om
Veel langer dan we aanvankelijk hadden gepland, zijn we aangenaam en onderhoudend in het bedrijfspand onderweg tijdens deze Open Dag. De ontmoetingen met het gastvrije personeel van Jongbloed B.V. en met de vele bekenden en onbekenden, geven ons een goed overzicht van het vele en goede werk dat Jongbloed B.V. verricht, en maakt bovenal dat we een buitengewoon plezierig bezoek brengen aan dit ook voor de toekomst veelbelovende bedrijf. Het is al 15.00 uur als we klaar zijn voor vertrek. Nog steeds is het gezellig druk, met al die belangstellende bezoekers.

Dank en zegen
Aan alle Jongbloed-familieleden en Jongbloed-medewerkers: Van harte gefeliciteerd met dit 150e bestaansjaar en grote dank voor de geboden gastvrijheid en voor de gepresenteerde informatie over het hele bedrijf. We zullen ook in de komende jaren met bijzondere belangstelling de doorontwikkeling van Jongbloed B.V. blijven volgen. Daarbij Gods onmisbare Heil & Zegen van harte toegewenst!

Geen opmerkingen: