maandag 14 mei 2012

Voorjaarsconcert Peter en de Wolf van het VU-orkest

Dinsdag 8 mei 2012 
VU-orkest met verteller Paul Haenen en dirigent Daan Admiraal


Relatieconcert
Op uitnodiging van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam wonen Durkje en ik vanavond het Voorjaarsconcert bij van het VU-Orkest in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam. Het is de jaarlijkse avond van de Vrije Universiteit en van het VU-medisch centrum Amsterdam, die wordt georganiseerd voor de relaties van de VU en van het VU-mc, met wie deze beide instellingen samenwerkingsverbanden onderhouden. Ook de voorzitters van de Regionale Verbanden van de VU-vereniging zijn voor deze bijzondere avond genodigd, op grond waarvan ook wij een uitnodiging ontvingen. Het is vooral een avond om te genieten, maar ook om vooruit te kijken naar de samenwerking van de beide instellingen met haar samenwerkingspartners.

Grenzeloos presteren
Nadat de gasten vanaf 18.00 uur zijn ontvangen in het atrium van het Muziekgebouw, begint de avond met een dinerbuffet. Daarna worden alle gasten welkom geheten in de concertzaal door René Smit, de voorzitter van het College van Bestuur van de VU. In zijn openingstoespraak refereert Smit aan het jaarthema 2011-2012: 'Grenzeloos presteren' en wijst hij op de uitdaging om ondanks de bezuinigingen toch de kwaliteit van het hoger onderwijs omhoog te brengen en te werken aan profilering. Samenwerken is dan gewenst om grenzen te kunnen verleggen en daarom sluit René Smit graag af met het bedanken van alle hier al dan niet aanwezige samenwerkingspartners van de VU en van het VU-mc.

Lezing door prof.dr. Ab Klink
Daarna volgt een korte lezing van prof.dr. Ab Klink, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar tegenwoordig hoogleraar Zorg, Arbeid en Politieke Sturing aan de VU. Zijn presentatie handelt over de economische crisis en de consequenties daarvan voor kennis en zorg. Klink vertelt over de oprichting van het Talma Instituut vand e VU, dat zich onder andere zal bezig houden met vraagstukken op het gebied van Sociale Zekerheid, Onderwijs en Zorg.

Paul Haenen vertelt een muzikaal sprookje
Dan volgt de uitvoering door het VU-studentenorkest van het muziekstuk 'Peter en de Wolf', het muzikaal sprookje van componist Sergej Prokovjev. Na de lezing van Ab Klink komt het dit jaar 50 jaar bestaande VU-orkest op het concertpodium. Aansluitend komt dirigent Daan Admiraal op het podium, samen met Paul Haenen, die ons vanavond het sprookje zal vertellen, daartoe muzikaal bijgestaan door het studentenorkest. Paul Haenen begint zijn inleidende woorden - verwijzend naar de actualiteit en de snelle presentatie van Ab Klink- als volgt: "Jammer dat Ab Klink het CDA niet gaat leiden; hij is zo betrouwbaar en toch christelijk".

Peter en de Wolf
Dan volgt het mooie muzikale sprookje van Peter en de Wolf. Haenen en het VU-orkest wisselen spraak en muziek af en op andere momenten zorgt Paul Haenen voor gesproken woord tijdens de klanken van het orkest. Paul Haenen vertolkt zijn rol op voortreffelijke wijze. Op expressieve wijze vertelt Haenen over Peter, het waggelende eendje, de sluipende kat en de wolf. Niet alleen verbaal, maar ook non-verbaal excelleert Paul Haenen met zijn expressieve mimiek en meebewegen op de muziek, daarbij bijvoorbeeld wijzend op de grommende grootvader, de grote grijze happende wolf, de schietende jagers uit het bos en de snaterende eend in de buik van de wolf. Het publiek geniet zichtbaar en hoorbaar van dit prachtige samenspel van woord, beweging en muziek.

Toegift van Sjostakovitsj
Als het uitbundige applaus na de uitvoering van het muzikaal sprookje wegebt, neemt vaste VU-orkestdirigent Daan Admiraal het woord. Hij verrast de genodigden in de concertzaal met de mededeling dat het VU-orkest ook nog drie korte muziekstukken zal spelen van componist Dmitri Sjostakovitsj. Na de speelse klanken van het muzikaal sprookje, volgt dan een prachtige vertolking van de muziek van Sjostakovitsj, met een knallend expressief begin, een rustiger middenstuk en een wederom knallend, explosief einde van dit relatieconcert. Na de lange blijken van waardering en 'bravo' verlaten de gasten de concertzaal en wordt deze bijzondere avond afgesloten met een informele koffie- en theeservice in het atrium van het Muziekgebouw aan 't IJ.

Geen opmerkingen: