vrijdag 3 februari 2012

VU-alumnibijeenkomst Fryslân

Vrijdag 3 februari 2012
De opstelling in de rechtszitting















Jaarlijkse alumnibijeenkomst
Als Regiocomité Fryslân van de VU-vereniging organiseren we elk jaar voor de in Fryslân wonende afgestudeerden van de Vrije Universiteit van Amsterdam een alumnibijeenkomst. Als succesvol gebleken formule gaan we dan op bezoek bij één van de in Fryslân wonende en werkende afgestudeerden. Het ene jaar kan dat een vele jaren geleden afgestudeerde zijn, een ander jaar een pas afgestudeerde. Zo zijn we in de afgelopen jaren bijvoorbeeld al op bezoek geweest bij de Fryske Akademy (2010), het Friesch Dagblad, het Lectoraat Service Studies van Stenden Hogeschool, Wetterskip Fryslân, de nieuwe huisartsengroepspraktijk te Heeg en bij Trip Advocaten & Notarissen te Leeuwarden.

Gerechtshof Leeuwarden
Dit jaar zijn we te gast bij een betrekkelijk recent afgestudeerde VU-alumna, mr. Laura van Campen, werkzaam bij het Gerechtshof van Leeuwarden. Ruim twee jaar is ze hier werkzaam als senior juridisch medewerker van de sector strafrecht van de kamer Bewerkelijke Zaken. De naaste collega met wie ze vandaag de aanwezige gasten een voortreffelijk programma aanbiedt, is mr. Leo Wemes, werkzaam als senior raadsheer bij de sector strafrecht van de kamer Bewerkelijke Zaken. Een mooie groep van 34 deelnemers heeft zich voor deze jaarlijkse alumnibijeenkomst aangemeld. Dat enkelen zich veiligheidshalve hebben afgemeld in verband met de sneeuwval van vandaag is jammer, maar het overgrote deel van de aangemelden is wel aanwezig, dus ook het ontmoetingsaspect van afgestudeerden van de VU komt vandaag ruimschoots tot zijn recht.

Rechtspraak
We worden hartelijk ontvangen in het bedrijfsrestaurant van het Gerechtshof aan het Zaailand in Leeuwarden. Daarna wandelen we naar het oude Gerechtsgebouw aan de westzijde van het Wilhelminaplein. Daar verzorgen Laura en Leo een levendige presentatie over allerlei zaken die van belang zijn voor de rechtspraak in het algemeen en voor het werk in het Leeuwarder Gerechtshof in het bijzonder. Enkele zaken die bijvoorbeeeld aan de orde komen, zijn:
  • Trias politica;
  • Vrouwe Justitia;
  • Behoorlijke rechtspraak;
  • Onafhankelijkheid van rechters;
  • Rechterlijke organisatie;
  • Wetsvoorstel Herziening Gerechtelijke Kaart;
  • Strafproces.
Strafzitting
En dan wordt een strafzitting in scène gezet. De openbare aanklager, drie rechters en een griffier nemen hun plaatsen in op het podium vóórin de rechtszaal. Ook de beklaagdenbank wordt door één van de aanwezigen bezet. In deze opstelling van een rechtszitting wordt door onze gastvrouw en gastheer (die ook op het podium plaats hebben genomen) uitgelegd hoe de procedure van een strafzitting regulier verloopt. In een aantrekkelijke combinatie van uitleg en rollenspel wordt ons duidelijk gemaakt hoe een zitting normaal gesproken verloopt.

Informele afsluiting
Daarna volgt een rondleiding door het oude gerechtsgebouw en vervolgens wandelen we weer terug naar het nieuwe rechtsgebouw aan het Wilhelminaplein. Daar is nog volop tijd om in een informele setting onder het genot van soep met broodjes elkaar te ontmoeten. Om 19.00 uur wordt deze geslaagde bijeenkomst met dank aan onze gastheer en gastvrouw afgesloten. Dit was een informatieve en ook aangename bijeenkomst, met grote dank voor de medewerking van het Leeuwarder Gerechtshof.

Geen opmerkingen: