vrijdag 6 januari 2012

Pieterpad - Traject II - Vorden > Maastricht

Vrijdag 6 januari 2012
Omslagfoto Pieterpad Traject II Vorden-Maastricht LAW9IIPieterpad als pelgrimspad
Als onderdeel van onze pelgrimstocht van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela hebben we in de jaren 2006 en 2007 ook Traject II van het Pieterpad bewandeld. Nadat we achtereenvolgens het Jabikspaad en het Hanzestedenpad bewandelden, zijn we vanuit Zutphen vanaf het Hanzestedenpad overgestoken naar Vorden. Het tweede traject van het Pieterpad loopt van Vorden naar de Sint-Pietersberg, vier kilometer voorbij Maastricht. Het Pieterpad is één van de vele Lange-Afstand-Wandelpaden in Nederland (LAW), met als padnummer LAW9II. Aansluitend op het Pieterpad pelgrimeerden Durkje en ik verder over de Via Mosana, in zuidelijke richting naar Frankrijk.

LAW9I en LAW9II
Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. De 492 kilometer lange wandelroute brengt je van het Groningse Pieterburen naar de Limburgse Sint-Pietersberg. De volledige route is onderverdeeld in 26 etappes. Van Noord-Nederland tot Zuid-Nederland voert de route je door uiteenlopende landschappen. Het Pieterpad is onderweg bewegwijzerd met de internationaal bekend zijnde wit-rode markeringen. Elke etappe staat beschreven als noordzuidroute en als zuidnoordroute met een naast de beschrijving afgebeelde routekaart, waarop de route op de detailkaart in rood is aangegeven. Elk traject begint en eindigt bij een opstapplaats voor openbaar vervoer en in deel II van de routegids van het Pieterpad zijn tientallen accommodaties genoemd waar onderweg kan worden gegeten, gedronken en/of overnacht. Tussen de routebeschrijvingen zijn informatieve teksten opgenomen over bijvoorbeeld de natuur, het landschap, de historie, de lokale bedrijvigheid, de regionale cultuur en enige nuttige tips voor wandelaars.

Geschiedenis
Het Pieterpad bestaat sinds 1983 en is ontworpen door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Voor deze beide dames is in het jaar 2006 halverwege de route, in Vorden, een bronzen plaquette onthuld, als eerbetoon aan deze beide initiatiefneemsters. Ook in de boswachterij het Sleenerzand vind je een monument met een plaquette ter ere van de dames die deze wandelroute hebben uitgezet. In de loop van de jaren veranderde de route door allerlei omstandigheden enigszins. Het is derhalve verstandig om voordat je gaat wandelen de bijbehorende website van het Pieterpad even te raadplegen om te bekijken of je eigen versie van de routegids nog up to date is. De route voert je over openbare, of voor wandelaars opengestelde, wegen en paden.

Van Vorden naar de Sint-Pietersberg
Het 252 kilometer lange tweede traject van het Pieterpad hebben Durkje en ik bewandeld in de volgende elf dagmarsen:
- Op 3 juni 2006 van Vorden naar Doetinchem; 25 kilometer;
- Op 5 juni 2006 van Doetinchem naar Spijk; 23 kilometer;
- Op 10 juni 2006 van Spijk naar Groesbeek; 24,5 kilometer;
- Op 11 juni 2006 van Groesbeek naar Afferden; 29 kilometer;
- Op 20 augustus 2006 van Afferden naar Meerlo; 22,5 kilometer;
- Op 21 augustus 2006 van Meerlo naar Venlo; 25,5 kilometer;
- Op 22 augustus 2006 van Venlo naar Roermond; 31 kilometer;
- Op 22 oktober 2006 van Roermond naar Pey; 21 kilometer;
- Op 23 oktober 2006 van Pey naar Spaubeek; 28,5 kilometer;
- Op 25 oktober 2006 van Spaubeek naar Maastricht; 21 kilometer;
- Op 18 mei 2007 van Maastricht naar de Sint-Pietersberg; 4 kilometer. Daarna zijn we terug gewandeld naar Maastricht, waarna we op dezelfde dag nog over de Via Mosana naar de stad Visé in Noord-België zijn gelopen, over een totale afstand van 23,5 kilometer.

Geen opmerkingen: