dinsdag 3 januari 2012

Hoog boezempeil in de Stienzer Feart

Dinsdag 3 januari 2011
Extreem hoge waterstand in Stienzer Feart bij Stiens en Britsum















Hoge waterstand in Noord-Fryslân
De totale neerslag in de afgelopen drie dagen is al opgelopen tot 50 mm. Door de combinatie van deze grote hoeveelheid regen en de vanuit het zuidwesten aanzwellende harde wind is het oppervlaktewater naar het noorden van onze provincie Fryslân gestuwd, waardoor de waterstand van de Noord-Friese boezem tot extreme hoogte is opgelopen. In onze regio staat het water inmiddels 20 cm hoger dan in het zuiden van Fryslân. Vandaag is die hoge waterstand in de Stienzer Feart tussen Stiens en Britsum goed te zien. Aan de  noordzijde - de kant van Stiens - valt deze waterstand nog wel mee, aangezien het voetpad op het dijkje tussen de Stienzer Feart en het volkstuinencomplex betrekkelijk hoog ligt. Aan de zuidzijde - de kant van Britsum - is de toestand kritischer. Aan de zuidkant staat het water van de vaart namelijk tegen de kop van de vaartswal. Het achter de oever liggende bouwland is inmiddels doorweekt van de hevige regenval en is grotendeels al ondergelopen door het vele regenwater van de afgelopen dagen.

Hooglandgemaal en Woudagemaal
Het hoge boezemwater kan aan de Waddenzeezijde moeilijk worden geloosd, omdat de waterstand in de Waddenzee momenteel ook hoog is. Daarom laat Wetterskip Fryslân inmiddels het Hooglandgemaal bij Stavoren en het Woudagemaal bij Lemmer al op volle toeren draaien, om zoveel mogelijke oppervlaktewater uit de Friese boezem te spuien in het IJsselmeer.Verder is de verwachting dat vandaag bij een tijdelijk gunstiger waterstand in de Waddenzee er toch nog een grote hoeveelheid oppervlaktewater in de Waddenzee kan worden geloosd bij de sluizen van Dokkumer Nieuwezijlen.

Code oranje
De storm geselt Noord-Fryslân met harde windstoten. De windsnelheden aan de Friese noordkust lopen vanmiddag op tot 120 km per uur, wat gelijk staat aan windkracht 9. Het KNMI heeft aan deze windvoorspelling 'code oranje' gegeven, wat de op een na hoogste urgentiecode is. Als later vandaag de stormwind vanuit het zuidwesten is gedraaid naar een stormachtige wind vanuit het noordwesten, stelt Wetterskip Fryslân dijkbewaking in langs de Friese Waddenzeekust. De windwaarschuwing geldt tot morgenochtend 9.00 uur.

Geen opmerkingen: