Zondag 30 oktober 2011
Het is vandaag Bijbelzondag. De Bijbel staat vandaag centraal. De Bijbel gaat vandaag open. Vanmorgen werden drie kinderen gedoopt in een feestelijke kerkdienst. Vanavond gaat de Bijbel weer open. En alweer een feestelijke dienst. Evenals vanmorgen staat ook deze kerkdienst vanavond onder leiding van dominee Jaap Overeem.
De Gemeentedienst om 19.00 uur in De Hege Stins van Stiens is een Jeugddienst, die is voorbereid door de Catechesegroep van 12- en 13-jarigen, die zich ‘Jezus + friends’ noemt’. De catecheten van deze groep zijn Ernst & Nynke Jonker. Volgens de aankondigingen belooft het een speciale, interactieve gebeurtenis te worden, met een lopend buffet rond vier tafels.
Het thema van deze jeugddienst is ‘4feest!’. De catechesegroep legt vanavond de verbinding tussen vier christelijke feesten en hun Joodse oorsprong. En tja, als Jezus hieraan heeft meegedaan, mogen en willen wij dit feest toch zeker niet missen? Dus wonen we deze feestelijke viering vanavond graag bij. En dat blijkt een goed besluit te zijn, want we genieten vanavond van deze goed georganiseerde en bovenal ook gezellige bijeenkomst.
Bij aanvang van de kerkdienst zijn de jongeren druk bezig om de laatste voorbereidingen te treffen op de vier feestelijk gedekte tafels in de vier hoeken van de grote kerkzaal. Als alle viertafels gereed zijn, kan het feest beginnen. We beginnen met een passend aanvangslied: ‘Hineh ma tov uma na’im”, ofwel: ‘Wat goed is het, wat heerlijk om in eendracht als familie bij elkaar te wonen’, wat we ook in canon enkele malen zingen. Klinkt goed!
Dan worden alle aanwezigen genodigd om met z’n allen achtereenvolgens bij de vier feestelijk gedekte tafels langs te lopen. Op en bij elke viertafel staat één Joods feest centraal. Steeds wordt de maaltijd aan een tafel geopend met een Bijbellezing door lector Pieter Dijkhuis. Dan volgt een uitleg over het feest, over de gerechten, over de voorwerpen en de symbolen die op de bijbehorende feestdis staan. Na de uitleg worden we allemaal uitgenodigd om samen te eten van wat op de feesttafel staat. Dan wordt er gegeten en gedronken, en ondertussen is er gelegenheid om even gezellig bij elkaar te staan praten. Na enige tijd schuiven we dan door naar de volgende tafel.
Achtereenvolgens komen de volgende vier feesten aan de orde:
1. Soekot, ook wel Loofhuttenfeest genoemd.
Soekot (Sukkot) is het Joodse feest, dat zeven dagen duurt, en waarbij herdacht wordt, dat de Joden veertig jaren lang in hutten in de woestijn omzwierven. Soekot is een vreugdevol feest. De periode in de woestijn lag tussen de uittocht uit Egypte (die met Pesach wordt gevierd) en de intocht in het beloofde land Israël.
2. Chanoeka, ook wel het Lichtfeest genoemd.
Terwijl thuis ter herdenking van de Tempelwijding de chanoekia (een negenarmige kandelaar) voor het raam staat te stralen, worden in het gezin spelletjes gespeeld, speciale gerechten gegeten en cadeautjes uitgepakt. Men eet dan onder andere ‘latkes’. Dat zijn aardappelpannenkoekjes, die wij vanavond ook eten.
3. Pesach, ook wel het Paasfeest genoemd.
Het Joodse Paasfeest of het Feest van de ongezuurde broden is een eeuwenoud feest, dat zijn oorsprong vindt in de geschiedenis van het volk Israël, waarbij de uittocht (exodus) van het Joodse volk uit Egypte wordt herdacht. Heel lang geleden werd met dit feest de eerste oogst van het nieuwe jaar gevierd.
4. Sjavoeot, ook wel het Wekenfeest genoemd.
Dit feest wordt vijftig dagen na Pesach gevierd. Precies zeven weken na de uittocht uit Egypte verzamelden de Joden zich aan de voet van de berg Sinaï, waar God hen de Tien Geboden gaf. Tijdens Sjavoeot staat leren centraal; Joden leren tot 's morgens vroeg uit de Thora en uit de vele commentaren. Sjavoeot luidt voor sommige Joden ook het begin van de Joodse opvoeding van hun kinderen in. Past dus ook heel goed bij de doopdienst van vanmorgen.
Als we van tafel wisselen, wordt op de sjofar geblazen. De sjofar (een ramshoorn) wordt geblazen om het volk op te roepen tot bezinning. Elke tafelgang wordt door ons vanavond afgesloten met het gezamenlijk zingen van een vers uit Psalm 118. Na de collecte voor Christenen in Israël en voor het Nederlands Bijbelgenootschap worden de organisatoren en de jongeren bedankt voor hun gastvrijheid en voor hun uitleg en dan wordt deze mooie viering afgesloten met het gezamenlijk zingen van het lied ‘Shalom, chaverim’, ofwel ‘Vrede, vrienden, en tot ziens!’.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten