zaterdag 27 augustus 2011

Pelgrimeren van Puy Doumaud naar Saint Saud-Lacoussière

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van Puy Doumaud naar Saint Saud-Lacoussière
Maandag 25 juli 2011 – 18,5 km.
Dag 91: 1918 – 1936,5 km.

Om 8.00 uur verlaten Durkje en ik op deze Sint-Jacobsdag (elk jaar op 25 juli) de camping om de auto eerst naar Saint Saud-Lacoussière te brengen. Op het marktplein laten we de auto achter, om vervolgens naar Puy Doumaud te fietsen, waar we gisteren onze wandeltocht beëindigden. De temperatuur is aangenaam en die loopt gedurende deze dag op tot 17 graden Celsius. Het weer valt vandaag tegen. Het motregent de hele dag onophoudelijk, dus gedurende de hele fietstocht en de hele wandeltocht moeten we vandaag onze regenkleding dragen. Onze fietsen laten we achter in Puy Doumaud en we verlaten dit gehucht via een onverharde weg langs weilanden en door een bosperceel.

Na een asfaltweg gaan we verder over een bospad. In het dal voorbij het bos steken we het riviertje de Bandiat over. We gaan verder door het bos en komen dan via een asfaltweg in het gehucht Le Theillaud. We gaan het bos weer in en dalen af naar het dal van de Bandiat. We steken de Bandiat over via een houten loopbrug. Het bospad aan de overzijde stijgt en komt uit in Pensol. Voorbij de kerk van Pensol pauzeren we bij een te koop staand café-restaurant. Het is al gesloten, dus een kop koffie zit er voor ons vandaag onderweg helaas niet in. We eten en drinken wat, zittend in de vensterbank van het café-restaurant. Tegenover ons is een medewerker van de Commune de Pensol in het dorpsparkje bezig om de bloemperken onkruidvrij te maken en het geheel weer fleurig op te maken. Na deze pauze verlaten we Pensol.

Als je via de D15 Pensol uit wandelt, loop je enkele meters verder het gehucht Les Petites Landes in. We verlaten Les Petites Landes via een veldpad. Daarna volgt een bospad, een asfaltweg en een brede stenige weg door het Forêt de l’Épinassie. Vlak vóór de eerste huizen van Le Fermiger gaan we rechtsaf, dalend via een bospad. Verderop lopen we over een dam van een bosvijver en dan dalen we via het bospad verder af naar de beek Gamoret. Via een houten loopbruggetje steken we de Gamoret over. Hiermee verlaten we het Franse departement Haute-Vienne en treden we het eveneens Franse departement Dordogne binnen. Dan volgt een steil veldpad, dat uitkomt op een asfaltweg. Voorbij een splitsing en alweer een vijver (étang) wandelen we het gehucht La Mazaurie binnen. Hier staat bij een verlaten, bouwvallig huis een wegwijzer voor pelgrims, waarop staat dat het vanaf hier nog 8 kilometer is naar ons eindpunt van vandaag (Saint Saud-Lacoussière) en dat dáár alle nodige voorzieningen voor pelgrims aanwezig zijn.

We verlaten La Mazaurie via een asfaltweg. Daarna volgt een veldpad en in het verlengde daarvan een smalle asfaltweg tussen de velden door naar La Chapelle-Verlaine. Hier vinden we op de plaats waar we de doorgaande weg over moeten steken een bankje onder een afdak, waar we aangenaam buiten het bereik van de voortdurend aanhoudende motregen kunnen pauzeren, teneinde wat te eten en te drinken. We steken daarna de D85 over en na een stukje asfaltweg volgt een bospad, dat ons naar de grote vijver van Pimpidour voert. De regencape en de regenbroek kunnen hier even uit, maar dat is helaas maar van korte duur.

Aan beide zijden van de asfaltweg die Pimpidour uit gaat, zien we flinke percelen weiland waarin duizenden witte, gekortwiekte eenden scharrelen. Hier in deze streek zijn we al vaker eendenboerderijen gepasseerd. De eenden hebben een vrije uitloop vanuit de lange loodsen naar buiten. Gezien het groot aantal eenden dat hier rondloopt, maken ze ook dankbaar gebruik van die mogelijkheid tot vrije scharrel-uitloop. Verderop volgen een mooi gevarieerd bospad en veldpad. Daarna gaan we verder over een asfaltweg, die langs de toegangsweg van onze camping voert. Voor de grote recreatievijver Le Grand Étang gaan we over mooie veldpaden tussen de velden door. Over een asfaltweg lopen we door het gehucht Le Pic.

Voorbij Le Pic wandelen we langs de D79 onze bestemming voor vandaag binnen: Saint Saud-Lacoussière. Vóór het jaar 1600 heette dit dorp nog Lacoussière-sur-Dronne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit dorp een centrum van verzet. We hebben vandaag tussen 9.40 uur en 14.20 uur een afstand afgelegd van 18,5 kilometer. We kunnen met recht zeggen dat we vandaag maar één regenbui hebben gehad, want het motregende voortdurend vanaf het moment dat we vanmorgen opstonden tot ook nog laat in de avond.

Geen opmerkingen: