zaterdag 27 augustus 2011

Pelgrimeren van Oradour-sur-Vayres naar Puy Doumaud

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van Oradour-sur-Vayres naar Puy Doumaud
Zondag 24 juli 2011 – 23 km.
Dag 90: 1895 – 1918 km.

Na een jaar wachten is het eindelijk weer zover dat we verder kunnen gaan op ons pelgrimspad van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela. Na een lange en een korte dagrit zijn Durkje en ik gisteren gearriveerd op een camping in het gehucht La Bucherie, vlak boven het dorp Saint Saud-Lacoussière. Vanmorgen gaat de wekker om 6.30 uur. Dat betekent opstaan en ons klaarmaken voor de eerste dagmars van deze zomervakantie. Even na 8.00 uur vertrekken we vanaf de camping. Het is dan nog maar 10 graden Celsius. We brengen eerst de auto naar ons eindpunt van vandaag: Puy Doumaud. Daarvandaan fietsen we naar de plaats waar de vorig jaar onze pelgrimage tijdelijk beëindigen: Oradour-sur-Vayres.Voordat we aan de wandel gaan, drinken we hier in een plaatselijk café eerst een kop koffie, temidden van de Franse dorpsbewoners, die hier ook zijn gekomen voor een kop koffie of voor een glas wijn.

Vanaf het voormalige spooremplacement van Oradour-sur-Vayres wandelen we langs het oude treinstation. We gaan dan een veldpad op in zuidelijke richting en passeren daarbij een ‘clédier’, een oud ovengebouwtje, waarin men vroeger kastanjes droogde. Tegenover de clédier ligt een restaurant met gastenverblijven, het eigendom van de Nederlandse familie Kroes. We ontmoeten mevrouw Kroes, die ons vertelt dat ze hier al elf jaar wonen en al meerdere jaren hier deze accommodatie exploiteren. Langs de D22 wandelen we door La Côte, om vervolgens de weg over te steken en aan overzijde naar Le Point te lopen.

Vanuit La Côte wandelen we door naar La Monnerie. Voorbij het ommuurde landgoed wandelen we hoog achter het grote fabriekscomplex langs van La Monnerie. Na een afdaling gaan we verder langs de D22, vanaf de plaats waar het riviertje La Tardoire onder de D22 doorstroomt, aan de voorzijde van de fabriek van La Monnerie. Via de D22 arriveren we - na onze eerste 5 kilometers van vandaag - in Cussac. Als we ter hoogte van de begraafplaats aan de andere zijde van Cussac het dorp verlaten, zien we tegen de begraafplaatsmuur een bord staan, waarop staat vermeld dat het vanaf hier nog 1552 kilometer is naar Santiago de Compostela. Buiten Cussac gaan we over een bospad omhoog. Een wegwijzer – gesponsord door Gaz de France – maakt ons duidelijk dat we op de GR654 zitten, het Franse pelgrimspad dat wij volgen.

Verderop gaan we over een veldweg in de richting van een ingegraven waterreservoir. Langs het door de velden lopend pad staan bramenstruiken met heerlijk rijpe bramen. Tijd voor het natuurlijke ‘fruithapje’ van de dag. Langs de D42 en over een stijgend bospad arriveren we in La Mauzerie. In een superklein dorpspark pauzeren we op een bankje. Rondom ons lopen voortdurend twee jongemannen met een lange uitschuifladder en een groot schepnet. We zien dat ze verwoede pogingen doen om een ontsnapte, oranje kanarie te vangen. Elke keer als ze hoog op de ladder staand het schepnet over de kanarie willen steken, vliegt de kanarie weg. De mannen volgen het vogeltje waar het heen vliegt. Na deze etenspauze lopen we door naar Les Bonnes Fontaines. Na de wegkapel van Les Bonnes Fontaines wandelen we door naar het volgende gehucht: La Genette.

Na een fikse klim over een mooie holle weg door het bos komen we op de D42, die we volgen in de richting van het kasteel van Brie. In Brie aangekomen, gaan we het landgoed van het kasteel op. Het kasteel van Brie is een versterkt huis, gebouwd in 1484. Het heeft ronde, maar ook een vierkante slottoren. In één van de aanliggende schuren is een bruiloft. Eén van de bruiloftsgasten vragen we een foto van ons beiden te maken bij de voorzijde van het kasteel. Een mooie foto is het resultaat.

Via een asfaltweg, een steil bospad en de D213 bereiken we de bebouwde kom van Le Grand Puyconnieux, gelegen op 498 meter hoogte, ruim honderd meter hoger dan het kasteel van Brie (379 m). Vlak vóór het dorp slaan we rechtsaf om via een bospad Le Grand Puyconnieux links te laten liggen. Over een brede stenige weg - achter een boerderij langs - komen we in een kastanjeplantage.Een groot deel van het oorspronkelijke bos is gekapt, jonge kastanjebomen zijn hierna aangeplant.

Na een holle bosweg en de D64 komen we aan in La Bussière Montbrun. Na het gehucht Bort passeren we de Chemin de Montbrun, de toegangsweg van het 600 meter verderop liggende kasteel van Montbrun. Wij wandelen door naar Mappas, waar we rusten, eten en drinken. Hier in Mappas hebben we zo’n 20 kilometer achter de rug.

Vanuit Mappas gaan we weer over een schitterend bospad, voortdurend stijgend. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot net boven de 20 graden Celsius. De zon schijnt voortdurend tussen de lichte bewolking door, dus het loopt hier heerlijk koel onder de bomen over het mooie bospad. We gaan door het gehucht La Croix du Bac. Twee oude vrouwen, die op de dorpsweg met elkaar staan te praten, groeten ons vriendelijk als we passeren. We verlaten La Croix du Bac alweer snel. Dan volgt nog een kilometer lange asfaltweg door het bos naar Les Vergnes.

Voorbij Les Vergnes steken we de D22 over en dan volgt de laatste korte klim van vandaag, over een asfaltweggetje naar het gehucht Puy Doumaud. Hier arriveren we bij onze auto, die we op deze plaats vanmorgen achterlieten. Het is nu 21 graden Celsius. We hebben vandaag 23 kilometer gelopen. Met de auto halen we de twee fietsen weer op uit Oradour-sur-Vayres, om vervolgens naar de camping terug te rijden. Onze eerste pelgrimsdag van 2011 zit erop. Prachtig wandelweer, een mooie route met veel variatie en heerlijk gewandeld.

Geen opmerkingen: