zaterdag 27 augustus 2011

Pelgrimeren van Mandacou naar Lachau

Van Sint-Jacobiparochie naar Santiago de Compostela

Sentier vers Saint-Jacques-de-Compostelle; via Vézelay
Van Mandacou naar Lachau
Vrijdag 5 augustus 2011 – 20,5 km.
Dag 100: 2112 – 2132,5 km.

Om 6.20 uur tikt de regen op het dak van de caravan. Om 6.25 uur horen we het onverbiddelijke geluid van de wekker. Ja, met dit weer is het wel heel aantrekkelijk om je nog een keer om te draaien in je bed en te wachten tot het stopt met regenen. Toch staan we op. Immers,’ Ultreia!’, is wat pelgrims elkaar toeroepen. ‘Geef niet op, ga door, houd vol, houd goede moed’. Dus staan Durkje en ik toch op om ons klaar te maken voor deze dag, al weer onze 100e pelgrimsdag! Tegen 7.45 uur rijden we met de auto vanaf de camping door het dorp Lougratte om de auto naar de watertoren van Lachau te rijden, tussen de dorpjes Tourette en Rocadet, die beide zo’n drie kilometer liggen verwijderd van onze camping. Het regenpak moet aan, want het regent voortdurend. We laten de auto achter aan de voet van de watertoren en fietsen in de regen door Lachau naar de N21, de weg van Lougratte naar Bergerac. We fietsen over de N21 tot aan Plaisance en verlaten dan de N21 om nog een kilometer door te fietsen naar het dorpje Mandacou, waar we gisteren onze wandeling beëindigden. Het regent nog steeds en het ziet er beslist niet naar uit dat het spoedig droog zal worden. Daarom verwisselen we de regenjassen voor de regencapes en laten we de fietsen achter in Mandacou.

Tegenover de dorpskerk gaan we een glibberig, dalend bospad in.
Na de afdaling volgt een klim over hetzelfde pad, nog een stukje asfalt, en tenslotte een brede stenige weg door een bosperceel, langs de oude steengroeve.
Het stenige pad voert ons naar het gehucht Pindrat, waar we doorheen lopen.
We gaan door een bosperceel, steken de D25 over, gaan weer door een bosperceel en steken bij de molen van La Pouge de beek Banège over. Daarna gaan we door La Pouge, steken de asfaltweg van Eyrenville over en volgen we het voetpad naar Fontenelles. We gaan in zuidelijke richting verder en komen door Bonnefon. Voorbij Bonnefon nemen we de lange asfaltweg naar Le Pont de Cause, waar deze asfaltweg de N21 kruist. Onderweg steken we met een stenen brug het riviertje de Mauroux over. Dit is de grens waar we de Dordogne achter ons laten en nu Lot-en-Garonne binnenwandelen.

We vervolgen deze asfaltweg tot aan de N21. Bij de pruimendrogerij van Maître Prunille steken we de N21 over, om via de wegkant deze drukke verkeersweg in zuidelijke richting te volgen.
We steken met de brug van de N21 de rivier de Dropt over, lopen nog zo’n 300 meter verder en gaan dan bij de eerstvolgende kruising linksaf in de richting van Cousin. Vlak nadat we de rivier de Douyne zijn overgestoken, gaan we over een veldpad in zuidelijke richting. We stijgen langs de rand van een populierenbos en een notenaanplant. Het is een begroeid veldpad met hoogopgaand gras, dus binnen de kortste keren zijn onze sokken in de zogenoemde waterdichte wandelschoenen door en door nat. Het regent nog steeds, maar de lucht wordt iets lichter. Zou de regen dan toch nog stoppen vandaag? Bij La Ferrette komen we weer op asfalt. Heel langzaam is het droog geworden. We wagen het erop en trekken hier de regencapes en de regenbroeken uit. Vanaf hier zien we in de verte het hooggelegen dorp Castillonnès liggen, waarnaar we nu op weg zijn.
We passeren een oude molen.

Vlak vóór Castillonnès gaan we verder op de D121. We passeren een betrekkelijk nieuw bejaardenhuis en het zwembad. Naast het zwembad staat een kilometragepaal, waarop staat dat het vanaf hier nog 1188 kilometer is naar Santiago de Compostela.
We klimmen naar de ‘vestingstad’ en komen bij de dorpskerk deze ‘bastide’ binnen. In de kerkzaal vinden we tegen de muur een wijwaterbak gemetseld, die de vorm heeft van een Jacobsschelp, zoals je ze wel vaker in kerken onderweg ziet.

We arriveren op het Place des Cornières van Castillonnès. Hier staat een 13e eeuws abtshuis, dat nu in gebruik is als VVV en als expositieruimte. Inmiddels is de zon gaan schijnen en begint de temperatuur aardig op te lopen. We steken het plein diagonaal over om onder de arcade bij café-restaurant Arcade koffie te drinken. Dat is een aanrader, want je zit hier mooi met het zicht op het eeuwenoude plein, de koffie is goed en royaal qua hoeveelheid èn het is hier gezellig druk. Na onze koffiepauze wandelen we langs de overdekte markthal op de hoek van dit plein. Enkele regionale handelaren verkopen hier hun streekproducten.

Vanaf het plein wandelen we de Grand Rue in. Vanuit de Grand Rue heb je nog een mooi uitzicht op de markhal en op Place des Cornières.
Via de D2 wandelen we Castillonnès uit.
Tegenover de begraafplaats van Castillonnès staat een wegwijzer van de GR654, die aangeeft dat we hier rechtsaf moeten om op de ‘Chemin de St. Jacques’ te blijven. Eerst door een woonwijk en later via een veldpad gaan we naar Grand-Castang. Hier wandelen we langs de Pruimenboomgaarden èn om de gebouwen van Grand-Castang heen.

Via asfaltwegen gaan we door La Casse, langs Paris (‘Paris Est’ staat er bij het huis) en langs Petit Paris. Dan komen we weer bij de rivier de Douyne. We pauzeren op de stenen brugmuren, om hier wat te eten en te drinken.
Het blijft de rest van de dag droog en de temperatuur is aangenaam. Na deze pauze klimmen we aan de overzijde van de Douyne omhoog naar de beboste heuvelkam en daar volgen we eerst naar het zuidoosten en verderop naar het zuiden een schitterend heuvelkampad van enkele kilometers lengte. Voorbij Mongrieu en vlak vóór Couly komt dit onverharde kampad uit op een asfaltweg.

We steken de asfaltweg over en gaan over een andere asfaltweg naar het gehucht Tourguy. Een hondje verwelkomt ons blaffend van verre, en hij komt in onze richting, maar als we hem plotseling te dicht naderen, rent hij bij ons weg en blijft op grotere afstand ons in de gaten houden.
Voorbij Tourguy nemen we een veldpad in de richting van Tourette. Dit pad tussen de akkers door is door veelvuldig gebruik met paarden over de volle breedte bijna vertrapt, dus het valt niet mee om hier zonder al te dikke kluiten onder de wandelschoenen en zonder glijpartijen dit veldpad te volgen.
Via dit pad komen we uit bij de dorpskerk van Tourette.
Via de asfaltweg verlaten we Tourette.
We wandelen van Tourette naar de hooggelegen watertoren van Lachau.
Dit is onze eindbestemming voor vandaag. Hier staat onze auto geparkeerd.

We rijden vervolgens met de auto naar Mandacou om onze fietsen daar weer vandaan te halen. Het is nu warm. De zon prikt en de temperatuur is nu 26 graden Celsius. De eerste helft van de wandeldag werd bepaald door de regen en de tweede helft van de dag door de zon. Omdat we vandaag dichtbij onze camping in Lougratte begonnen en arriveerden en de afstand van 20,5 kilometer ook vlot te bewandelen was, zijn we om 15.45 uur al betrekkelijk vroeg weer op onze camping. De zon schijnt nog lang vandaag, dus we hebben volop de tijd om onze waslijnen vol te hangen met alle natte kleren, regenkleding en de gele veiligheidshesjes, en om onze wandelschoenen van binnen en van buiten te drogen.
Na de warme maaltijd ligt alles al weer droog in de auto voor de nieuwe wandeldag van morgen.

Geen opmerkingen: