donderdag 9 juni 2011

De Kaam in Stiens

Donderdag 9 juni 2011

De Kaam is een woonstraat in de wijk Aldlân van Stiens. Deze straat is aan de noordoostzijde toegankelijk via It Swad. Als je De Kaam dan in zuidwestelijke richting volgt, kom je uit op de kruising met de Mandelân. Daarna gaat De Kaam verder in de richting van de Griene Leane, maar hij snijdt die doorgaande weg niet, maar buigt af in zuidelijke richting, om tenslotte aan te sluiten op de Mienskar.

De Kaam is - zoals meer woonstraten in de Stienser wijk Aldlân - ingericht in twee delen. Het smalle 1/3-wegdeel aan de zuidzijde is met name bedoeld voor het langzame verkeer en wordt doorgaans ook gebruikt als parkeerstrook. Het brede 2/3-wegdeel aan de noordzijde wordt in principe bereden door het gemotoriseerde verkeer. De Kaam loopt parallel aan de zuidelijk gelegen straat Mienskar en de noordelijker gelegen straten Lege Bosse en Truerderdyk.

In de nederlandse taal is een 'kaam' een schimmelvlies op bijvoorbeeld bier, koffie of wijn. Daar hoeven we de betekenis van de straatnaam hiervoor niet te zoeken. De herkomst van deze straatnaam is wel gelegen in de friese taal. Een 'kaam' is een kam, een 'haarkam', maar kan ook worden uitgelegd als een 'heuvelkam'. En juist die laatste aanduiding verwijst naar de naam van deze straat. Ongeveer op de plaats waar nu deze straat ligt, lag voorheen een perceel land met hier en daar lichte verhogingen in het landschap.

Geen opmerkingen: