maandag 11 april 2011

Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar later bijeen in Steenwijk

Maandag 11 april 2011

Rond het avonduur komen we als leden van het 'Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar later' wederom bijeen. De organisatie van de landelijke herdenking die we op 23 april 2011 in de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle organiseren, krijgt steeds meer vorm en inhoud. Het programma is gereed, bekend is welke sprekers een bijdrage zullen leveren, de informatiestandhouders hebben zich gemeld, rond de 200 mensen hebben zich reeds aangemeld en het aantal aanmeldingen loopt nog gestaag door; inmiddels is bekend welke 40 Witrussen vanuit Wit-Rusland deze herdenking zullen bijwonen, de openingshandeling voor de Duitse IBB-tentoonstelling is geregeld, en zo zijn er nog heel veel zaken die vanavond allemaal nog eens de revue passeren, teneinde ons ervan te vergewissen dat voor iedereen duidelijk is of wordt wat er gedaan is en wat er nog gedaan zal moeten worden.


Met het voortschrijden van de weken wordt op radio en televisie, in de schrijvende pers en op internet steeds meer aandacht geschonken aan de kernramp van 26 april 1986, binnenkort al weer 25 jaar geleden. De recente ramp in Japan, waarbij ook de kernreactoren aldaar ernstig beschadigd raakten, hebben de maatschappelijke discussie in ons land, maar ook daarbuiten, weer een stevige impact gegeven, hetgeen we ook merken aan de mate waarin om ons heen belangstelling wordt getoond voor de landelijke herdenkingsdag, die we over enkele weken zullen meemaken.


De Stichting Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl-kinderen, de Stichting Rusland Kinderhulp, VU-connected en het Nederlands Bijbelgenootschap werken al ongeveer een jaar nauw samen om deze landelijke herdenking mogelijk te maken. De twee thema's over 'de kracht van het Nederlandse vrijwilligerswerk' en 'het leven in radioactief besmet gebied' geven meer dan genoeg uitdagende aanknopingspunten om een - qua vorm en inhoud - aantrekkelijk programma samen te stellen.


Vanavond staat het finetunen van dit bijzondere herdenkingsprogramma centraal; de laatste puntjes komen op de 'i'; we zijn er bijna klaar voor en verwachten dat we een bijzondere dag zullen beleven. We verwachten dat het aantal aanmeldingen voor deelname via de website van VU-connected in de komende weken nog wel behoorlijk door zal groeien.

Geen opmerkingen: