dinsdag 15 maart 2011

Toekomst voor het bijbelwerk van het NBG

Maandag 14 maart 2011

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) houdt in de maanden januari, februari en maart in heel Nederland speciale regioavonden voor leden, vrijwilligers en belangstellenden. Thema dit jaar is: 'Toekomst voor het bijbelwerk'. Samen met twee leden van de plaatselijke NBG-werkgroep van Stiens rijd ik vanavond naar het zalencentrum 'Nye Huys' in Heerenveen, waar de NBG-Regioavond voor Fryslân wordt gehouden. Zoals overal in Nederland is er vanavond veel aandacht voor het bijbelwerk in het buitenland (met name Peru) en voor bijbelactiviteiten in Nederland die gericht zijn op jongeren.

Al bijna 200 jaar is het NBG actief met het vertalen en verspreiden van de Bijbel. Dat werk kan gedaan worden dankzij de trouwe steun van alle leden en donateurs. Tijdens deze Regioavond wil het NBG laten zien welk effect ons bijbelwerk heeft. De jaarlijkse ledenbijeenkomst wordt geopend door Henk Ruiter, onze Regiocoördinator voor Noord-Nederland.

Als bestuurslid van het NBG krijg ik de gelegenheid om de nieuwe fondswervingsactie van het NBG aan te kondigen, die het NBG voor het Witrussisch Bijbelgenootschap organiseert in het kader van de aanstaande herdenking van de kernramp in Tsjernobyl, in april aanstaande al weer 25 jaar geleden. De gezamenlijke actie van het NBG, de Stichting Rusland Kinderhulp, het Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl-kinderen en VUconnected wordt landelijk gepresenteerd onder het motto: 'Echo voor Tsjernobyl'.

Dan zingen we enkele liederen onder leiding van Hindrik van der Meer, die voor vanavond een aantal te zingen liederen heeft geselecteerd met als passend thema: 'Leven van de woorden die opgeschreven staan'. We zingen onder andere woorden als:
- Een mens te zijn op aarde in deze wereldtijd, dat is ... de mensen niet verlaten, Gods woord zijn toegedaan;
- Hieltyd âlde wurden om wer troch te jaan, al mar nije minsken om it wurd te dwaan;
- Looft God, die't leven aan ons deelt in tong en taal, in woord en beeld.

Onlangs bezochten de medewerkers Ruud Blom en Henk Ruiter namens het Nederlands Bijbelgenootschap diverse bijbelprojecten in Peru. Ruud Blom vertelt vanavond over zijn ervaringen in Peru en op Cuba. Hij vertelt over leesprojecten, over bijbelles voor kinderen, over alfabetiseringswerk in kerken en over bijbelvertaling in deze landen. We zien daarbij een fotopresentatie van bijvoorbeeld mensen die een Bijbel als een kostbare schat tegen hun hart drukken, foto's van kinderen die opgetogen hun bijbelboekjes in ontvangst nemen; hartverwarmend, mooi om te zien.

Na weer een zang-intermezzo van en met Hindrik van der Meer volgt de tweede spreker van vanavond. Het is Johan Wijnhorst, Regiocoördinator voor Noordwest-Nederland, tevens Coördinator van het Landelijk Team van alle Regiocoördinatoren. Bij toekomst voor het bijbelwerk denken we vooral ook aan de jeugd, volgens Johan Wijnhorst, 'want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst'. Daarom heeft jeugdwerk bij het NBG een belangrijke plaats. Dat motiveert veel mensen om ons bijbelwerk te steunen. Leden en donateur van het NBG vinden het belangrijk dat ook in de toekomst de Bijbel wordt gelezen. Johan Wijnhorst vertelt daarom vanavond over enkele nieuwe initiatieven die het NBG momenteel voor de jeugd ontplooit.

Conform de statuten vinden vanavond ook de verkiezingen plaats betreffende de voorgedragen kandidaten van het Landelijk Beraad en de Landelijke Ledenraad van het NBG. We sluiten de avond zingend af met Hindrik van der Meer met de woorden: 'God fan fier en hein ús Heit, wûnder heimnis is jo namme, grut yn krêft en hearlikheid, oan't yn alle tiden. Amen'. Daarna is er nog voldoende tijd om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te praten en om de informatiestand met uitgaven van het het NBG te bezoeken.

Aan het eind van de avond gaat iedereen weer naar huis met een verrassing: een gratis boek naar keuze; aan de leden van het NBG vanavond aangeboden door de Kristlik Fryske Folksbibliotheek (KFFB), al tientallen jaren één van de Friese samenwerkingspartners van het Nederlands Bijbelgenootschap.

Geen opmerkingen: