zondag 13 maart 2011

Ik kies voor leven

Zondag 13 maart 2011

Om 7.15 uur rijd ik met Durkje en haar ouders Stiens uit, op weg naar Haarlem. Om 9.00 uur arriveren we in Haarlem in de Fonteinkerk, die deel uit maakt van het kerkverband van Gereformeerde kerken (vrijgemaakt). Deze gemeente van de Fonteinkerk is een geloofsgemeenschap van zo'n 280 leden, christenen die onderweg zijn met God. Ze komen hier samen in een voormalige bioscoop, die in 2006 van binnen is omgebouwd tot een lichte en open kerkruimte, met veel plek voor ontmoeting.

We zijn hier op uitnodiging van Alise & Florian. Zij zullen in de ochtenddienst van 9.30 uur belijdenis van hun geloof afleggen. Voor Alise is dit belijden de bevestiging van haar kinderdoop en voor Florian is deze belijdenis de bevestiging van zijn ‘Konfirmation’ van jaren geleden, toen hij als kind nog in Duitsland woonde. Samen staan ze vanmorgen als jong echtpaar vóór in de kerk om ten overstaan van elkaar, van God en van deze kerkelijke gemeente hun geloof te belijden. Alise bekrachtigt dat nadien met een uitgesproken persoonlijk getuigenis. Het is mooi om dit vandaag samen te mogen vieren.

Voorganger vanmorgen is de plaatselijke gemeentepredikant, dominee Jos Douma, die bij aanvang van de kerkdienst tot opluchting van zijn gemeente meedeelt dat hij het op hem onlangs uitgebrachte beroep uit de stad Groningen niet zal aannemen. Hij wil de komende periode hier in Haarlem ook graag nog samen met de gemeenteleden vorm en inhoud geven aan de missionaire taak van deze gemeente in de stad Haarlem, één van de door deze kerkelijke gemeente gekozen nieuwe speerpunten voor de komende periode.

Het thema van de ochtendkerkdienst is ‘Ik kies voor leven’, gebaseerd op de Bijbeltekst uit de Brief aan de Romeinen, die Alise voor haar belijdenis koos: ‘Wat onze eigen natuur wil brengt dood, wat de geest wil brengt leven en vrede’. Vóór en na de verkondiging en de belijdenis wordt gezongen uit diverse liedbundels. Ook liederen uit de gemeenschap van het Franse Taizé staan op het programma. Zo zingen we in het begin van de kerkdienst het ‘Laudate Dominum’, ofwel ‘looft den Heer’. Na de belijdenis luisteren we naar het ‘Behüte mich, Gott’.

Geen opmerkingen: