woensdag 30 maart 2011

Thema-avond over pelgrimeren in een gespreksgroep

Dinsdag 29 maart 2011

Naar aanleiding van het artikel over eigentijds pelgrimeren dat de Leeuwarder Courant op 10 oktober 201o publiceerde over onze pelgrimstocht, nodigde een gespreksgroep van de Protestantse Gemeente van Stiens Durkje en mij uit om vanavond met hen in gesprek te gaan over pelgrimeren vroeger en nu. Daartoe zijn Durkje en ik vanavond met de leden van deze gespreksgroep bijeen bij de familie Talsma te Stiens. We vertellen veel, luisteren gezamenlijk naar pelgrimsmuziek, bekijken fotoseries en beantwoorden hun vragen over onze pelgrimstocht.

Ons is gevraagd om eerst iets te vertellen over de historie van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Daarna komt aan de orde waarom en hoe je er als wandelaar toe komt om zo'n pelgrimstocht te ondernemen, hoe je je daarop voorbereidt en hoe je gaandeweg verandert van wandelaar in pelgrim. We vertellen over onze verwachtingen en ervaringen en leggen uit waarom pelgrimeren anders en/of meer is dan wandelen. Ook de dimensies van de sportieve uitdaging, natuurbeleving, cultuur, historie, spiritualiteit en religieuze belevingen komen aan bod.

Aan de hand van divers beeldmateriaal laten we zien wat we onderweg zien en beleven. Aan het eind van de avond is wel duidelijk dat we het iedereen aanbevelen om ooit eens zo'n bijzondere pelgrimswandeltocht te ondernemen.

Geen opmerkingen: