woensdag 2 februari 2011

Loes Bangma-Vellinga exposeert in Stiens

Woensdag 2 februari 2011

Loes Bangma-Vellinga uit het Friese Aldeboarn exposeert tot eind maart 2011 een aantal van haar acrylschilderijen en haar wolschilderijen in het gemeentehuis van Leeuwarderadeel te Stiens. Met haar achtergrond als Onderwijzeres en Docent Creativiteit heeft ze een goede basis om de creativiteit in haar werk te laten zien. Van acrylverf maakt ze graag schilderijen van de natuur, waaronder bijvoorbeeld vogels en bloemen. Ze volgt schilderlessen bij Rens Hoekstra uit Akkrum. Naast haar vrije werk maakt ze ook regelmatig wol- of acrylschilderijen in opdracht.

Ze maakt vanaf 1998 van schapenwol schilderijen òf driedimensionale taferelen. Aanvankelijk werden die vooral voor kinderkamers gemaakt, maar inmiddels ook voor woonkamers of als liturgische decoratie in kerken ten behoeve van kerkelijke hoogtijdagen, zoals Kerstfeest of Pasen. Voor deze woltechniek heeft Loes Bangma workshops gevolgd bij Ym Koudstaal uit Zwaagwesteinde.

Het maken van dergelijke woltaferelen lijkt op schilderen en boetseren met schapenwol in allerlei tinten. Loes werkt dan met een viltnaald. Voor de techniek, voor het onderling contact en ter inspiratie en creativiteit van en met medecursisten gaat Loes Bangma nog regelmatig terug naar Ym Koudstaal. Bovendien is bij Koudstaal ook de belangrijke basis voor deze wolschilderijen te koop, namelijk de geverfde schapenwol.

In het gemeentehuis hangen van Loes Bangma-Vellinga momenteel acrylschilderijen van bijvoorbeeld vogels, zoals: buizerd, kievit en koolmees. Eén van de wolschilderijen is een voorstelling van een vlinder op een bloem. En er hangt ook een wolschilderijen-drieluik, met daarop de voorstelling van het Kerstfeest, met in het centrum Jozef, Maria en het kindje Jezus in de stal en met links daarvan de herders en rechts de drie magiërs, ofwel de “wijzen uit het oosten”.

Geen opmerkingen: