maandag 28 februari 2011

Echo voor Tsjernobyl 25 jaar later

Maandag 28 februari 2011

Rond het avonduur komt het 'Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar later' weer in Steenwijk bijeen om verder vorm en inhoud te geven aan de landelijke herdenking van het feit dat het op 26 april 2011 al weer 25 jaar geleden is dat de wereld werd opgeschrikt door de kernramp van Tsjernobyl. In dit Landelijk Comité zijn de Stichting Rusland Kinderhulp en het Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl-kinderen vertegenwoordigd en ik vertegenwoordig zowel het Nederlands Bijbelgenootschap als VU-connected. In de afgelopen weken hebben we samen met het Nederlands Bijbelgenootschap inmiddels de geldwerfactie 'Echo voor Tsjernobyl' voorbereid, met als doel een belangrijke bijdrage te leveren aan de bijbelverspreiding in het door deze kernramp ernstig getroffen zuiden van Wit-Rusland.

Vanavond woont Patrick van der Hijden onze bijeenkomst van het Landelijk Comité bij. Patrick is één van de programmamakers van VU-connected, die het mede mogelijk maken dat we op 23 april 2011 een landelijke herdenking van de Tsjernobyl-ramp kunnen hebben in de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle. Aan de hand van de eerste versie van het draaiboek van deze herdenkingsdag bespreken we alle ins en outs, om tot verdere detaillering en uitwerking van deze publieksaktiviteit met maatschappelijke impact te komen. Zaken die bijvoorbeeld de revue passeren, zijn: locatie, logistiek, financiën, inzet van vrijwilligers, keuze van gasten, uitnodigingen, persberichten, programma-inhoud, catering, sprekers, tentoonstelling, informatiemarkt, filmvoorstelling, ceremoniële momenten, conferentie in Minsk, aanmeldsysteem, fondswerving, sponsoring, lesbrief, kerkelijke vieringen, politieke statements, kaarsenactie, website, nieuwsbrieven, attenties, aankleding van ruimten en taakverdeling.

Vier uren na aanvang van dit overleg zijn we zover dat alle aspecten die voortgang behoeven in voldoende mate ook de voortgang hebben gekregen die ze behoeven. Met allerlei werkafspraken in portefeuille gaat iedereen na afloop zijns weegs om in de komende weken de gemaakte werkafspraken na te komen. Zo komen we elke keer een stapje verder in de realisatie van deze landelijke herdenking, waarin we terugblikken op alles wat deze vreselijke kernramp ons heeft gebracht in de afgelopen en op alles wat ons nog staat te doen en waar we nog mee te maken zullen krijgen in de komende jaren, waarin zowel in negatief als in positief opzicht nog merkbaar zal zijn dat vele jaren geleden op slechts enkele duizenden kilometers afstand van Nederland een kernramp plaatsvond, waarvan velen in Europa nog dagelijks de gevolgen ervaren.

Geen opmerkingen: