dinsdag 1 maart 2011

Expositie Creatieve Therapie na onderzoek over beeldend uiten

Dinsdag 1 maart 2011

Derdejaars studenten van de opleiding Creatieve Therapie (CT) van Stenden hogeschool in Leeuwarden onderzoeken tijdens hun stage verschillende manieren waarop mensen zich beeldend uiten. Ze bekijken en vergelijken in dat onderzoek het beeldend werk van kunstenaars, van cliënten uit de beroepspraktijk en ook eigen werk. Daarbij gaan ze op zoek naar de betekenis van dat beeldend werk.

In beeldend werk vertelt de maker namelijk veel over zichzelf. Niet alleen in de voorstelling ervan, maar vooral ook via de gebruikte kleuren, in de vormen en door het toegepaste materiaalgebruik. Beeldende voorkeuren vertellen veel over je persoonlijkheid; daar zijn bijvoorbeeld ook wel persoonlijkheidstesten op gebaseerd.

In hun mediumlessen hebben de CT-studenten één motief op verschillende momenten vormgegeven, om zo de relatie tussen vorm en inhoud van een beeld te onderzoeken. Eerst hebben de derdejaars studenten schetsen gemaakt van gewone, alledaagse dingen die we doorgaans om ons heen zien binnen en/of buiten de hogeschool. Daarna hebben ze één van die schetsen op vier verschillende manieren uitgewerkt, te weten:
- in natuurlijke vormen en in kleurtinten, naar waarneming;
- in grove of gestileerde vormen en in felle kleuren, vanuit zintuiglijke impulsen en gewaarwordingen;
- vanuit de fantasie en verbeelding: vervorming en vervreemding;
- geabstraheerd, ofwel teruggebracht tot primaire kleuren en in elementaire vormen.

Het resultaat van dit onderzoek en van dit beeldend werken is geëxposeerd in de vitrine van de opleiding Creatieve Therapie aan de Kennisboulevard in ons hogeschoolgebouw.

Geen opmerkingen: