zondag 27 februari 2011

PIT-dienst over zorgen en geloof in De Hege Stins

Zondag 27 februari 2011

De ochtendkerkdienst in De Hege Stins van Stiens wordt vandaag uitgevoerd als PIT-dienst. Een PIT-dienst begint een uur later dan gebruikelijk, dus wie dat wil, kan vanmorgen een uur langer 'pitten'. PIT-diensten moeten ook kerkdiensten zijn met 'pit', anders dan anders, pittiger dan zoals gewoonlijk in de zondagse eredienst op zondagmorgen.

Voorganger vanmorgen is onze gemeentepredikante Janny van Dijken. Er is geen organist, want de muzikale begeleiding is vandaag in handen van onze eigen gemeente-band 'United', die niet alleen begeleidt, maar ook voor ons speelt en zingt tijdens de dienst.

Als thema voor vanmorgen is gekozen voor: 'Heb jij het nog in je? ZZ zzzzz'. Voorafgaand aan de verkondiging haalt dominee Van Dijken de kinderen naar voren ten behoeve van een vraaggesprek over zorgen in je leven. Dan laat ze de kinderen met ieder een natuursteentje de kerkzaal in gaan, waarbij de gemeenteleden worden uitgenodigd om hun zorgen op zo'n steentje te schrijven. Daarna brengen de kinderen al deze stenen met zorgen naar het liturgisch centrum, waar de steentjes op de viertafel worden gelegd, bij de kanselbijbel.

In haar meditatie legt dominee Van Dijken uit dat met het woordje 'het' in het thema van deze kerkdienst van vandaag 'het geloof' wordt bedoeld. Natuurlijk hebben we allemaal zo onze eigen zorgen in het leven van alledag. Zorgen om geld, zorgen betreffende ziekte, zorgen met betrekking tot je werk, zorgen over je familieleden of over onze vrienden en kennissen, ver weg of dichtbij, zorgen over ...... vul zelf maar in.

Aan de hand van de uitspraken die Jezus Christus tijdens zijn leven op aarde deed over zorgen en over onbezorgd zijn, legt onze voorganger uit dat wij met wat we hierover kunnen lezen in de Bijbel en met wat we daarvan kunnen leren, wij door ons geloof en vertrouwen in een goede afloop, onze zorgen (als de steen op de viertafel) aan God in bijvoorbeeld ons gebed mogen en kunnen voorleggen, waarna we hopelijk met minder zorgen en misschien ook wel eens vrij van zorgen in het leven kunnen staan.

Geen opmerkingen: