zaterdag 1 januari 2011

Bijbelleesrooster 2010 van het NBG

Zaterdag 1 januari 2011

Elk jaar geeft het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) een Bijbelleesrooster uit. Met ingang van dit nieuwe jaar beginnen we vandaag met het rooster van 2011. In het afgelopen jaar hebben we gelezen uit het Bijbelleesrooster 2010. Dominee Klaas Touwen, Evangelisch-Luthers predikant in Arnhem, is de samensteller van dit leesrooster. Dit Bijbelleesrooster 2010 is een gezamenlijke uitgave van het Nederlands, het Vlaams, het Surinaams en het Antilliaans Bijbelgenootschap. Dit leesrooster wordt jaarlijks als klein Bijbel-inlegboekje uitgegeven en het kan ook worden gevonden op en gratis gedownload via de website van het NBG.

Het Bijbelleesrooster biedt elke dag een korte Bijbellezing met een dagthema. De Bijbeltekstkeuze is gebaseerd op het kerkelijk jaar zoals dat in verschillende kerken in Nederland wordt gevierd. Dit Bijbelleesrooster heeft voor de dagelijkse lezingen de zondagse Bijbellezingen van het Oecumenisch Leesrooster als uitgangspunt gekozen. Zo sluiten de doordeweekse Bijbellezingen optimaal aan bij de brede variëteit aan Bijbellezingen die in verschillende kerkelijke tradities op zon- en feestdagen aan de orde komen.

Het afgelopen jaar 2010 was een zogenoemd “C-jaar”. Dat wil zeggen dat in het afgelopen kalenderjaar het Evangelie volgens Lucas centraal stond.
Vanaf februari 2010 (de zogenoemde “voorvasten”) tot en met Pinksteren lazen we voornamelijk het boek Exodus, zodat ons Paasfeest gevierd werd met het Oudtestamentische, Joodse Pesach voor ogen.
Gedurende de vier Adventsweken stond aan het eind van het jaar de profeet Micha centraal, zodat de bekende Kerstnachttekst over “Betlehem in Efrata’ uit het boek Micha gelezen werd in duidelijke samenhang met het hele profetenboek Micha.

De Nederlandse Geloofsbelijdenis (uit 1561) vermeldt de apocriefe Bijbelboeken bij name en stemt ermee in dat ze gelezen worden. Vandaar dat ze ook in de 17e eeuwse Statenvertaling (Statenbijbel) werden opgenomen. Pas in de negentiende eeuw zijn ze in het Calvinisme tijdelijk uit zicht geraakt. Met de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland is deze oorspronkelijke reformatorische waardering van de apocriefe boeken weer hersteld. Daarom zijn nu ook weer in het Oecumenisch Leesrooster en in dit Bijbelleesrooster apocriefe boeken opgenomen. In het jaarrrooster van 2010 gaat het dan om de profeet Jeremia, namelijk het apocriefe boek van zijn secretaris “Baruch” en om de “Brief van Jeremia”.

Voor wie in de maanden september, oktober en november 2010 de apocriefe boeken niet las, waren alternatieve lezingen uit de canonieke boeken toegevoegd. In plaats van uit Baruch kon men dan lezen uit de boeken: Daniël, Ezechiël, Jesaja, Job, Klaagliederen en uit Psalmen. In plaats van uit de Brief van Jeremia kon men ook alternatief lezen uit de Bijbelboeken: Jeremia, Jesaja, Habakuk, De handelingen van de apostelen en uit Psalmen.

Behalve de bovengenoemde boeken, is in het afgelopen kalenderjaar volgens het Bijbelleesrooster 2010 ook gelezen uit de Bijbelboeken: Deuteronomium, De brief aan de Efeziërs, De brief aan Filemon, Haggaï, De brief aan de Hebreeën, Het evangelie volgens Johannes, Joël, De brief aan de Kolossensen, De eerste brief aan de Korintiërs, Het evangelie volgens Lucas, Het evangelie volgens Mattheüs, Openbaring van Johannes, Spreuken, De eerste brief aan Timoteüs en uit De Brief aan Titus,

Geen opmerkingen: