Als "Landelijk Comité Tsjernobyl 25 jaar later" komen we vanmiddag wederom bijeen in Steenwijk. Aan de hand van een steeds verder groeiend Ontwikkeldocument bespreken we de voortgang op de door ons gemaakte werkafspraken, om vervolgens vooruit te blikken naar de vervolgstappen die we nog willen zetten.
De landelijke herdenkingsdag van april 2011 in de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle krijgt steeds beter vorm en inhoud. VUconnected is inmiddels opgestart met de flankerende programmering van aanverwante publieksactiviteiten. Het fondswervingsproject van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) voor Bijbelverspreiding in Wit-Rusland krijgt al een duidelijk gezicht en het Friesch Dagblad loopt landelijk voorop om de berichtgeving over de internationale IBB-themaconferentie van 2011 in het Witrussische Minsk vanuit Wit-Rusland naar Nederland te verzorgen.
Vanmiddag bespreken we naast de eerste headline (lezing over de impact van vrijwiligerswerk in Nederland, door prof. dr. Lucas Meijs) de tweede headline, zijnde een paneldiscussie over het leven in het besmet gebied van de Tsjernobyl-regio. In dat interactieve programmadeel komen experts aan het woord over veilige en/of gevaarlijke voeding, over de gevolgen van straling op je immuunsysteem en over de gevolgen van Tsjernobyl op psychische gezondheid. Met alle andere programmadelen belooft dit een gevarieerd en vooral ook interessant programma te worden.
Inmiddels is bekend dat we 25 dagen vóór de rampdatum lokaal, regionaal en landelijk de aandacht zullen vragen middels allerlei klein en groot opgezette kaarsenacties her en der in het land. Het Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl-kinderen en de Stichting Rusland Kinderhulp activeren momenteel hun werkgroepen overal in het land om zo mogelijk allemaal door één of meer activiteiten een bijdrage te leveren in het jaar 2011, waarin we 25 jaar later terugblikken op die vreselijke kernramp in Tsjernobyl van 26 april 1986.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten