woensdag 13 oktober 2010

Nieuwe bestuurders voor de Stichting Jabikspaad Fryslân

Dinsdag 12 oktober 2010

Na een drukke periode van enkele maanden, waarin we in het bestuur van de Stichting Jabikspaad Fryslân veel en goed werk hebben verzet en in die periode helaas ook afscheid hebben genomen van drie bijzonder gewaardeerde bestuurders, staat de bestuursvergadering van vanavond in het teken van oogsten. We hebben vanavond voor het eerst drie nieuwe bestuurders in ons midden, te weten: Elly Koopman, Aukje Veninga en Monique Wijffels. Zij zullen onze bestuursgelederen de komende periode komen versterken met ieder hun eigen expertise, waarmee wij ons gelukkig prijzen. Alle drie zijn ze ervaren wandelaars/pelgrims, dus ook hun ervaring zal voor ons bestuur en voor het Jabikspaad van pas komen.

We vergaderen vanavond weer in Sint-Jacobiparochie, in de voorkamer van de Jacobshoeve van medebestuurder Klaske Wijbenga. In deze gastenkamer hangt een mini-fotoexpositie over het Friese gedeelte van het Jabikspaad: fotovakwerk van onze nieuwe medebestuurder, fotografe Monique Wijffels. Eén van de geëxposeerde foto's hangt in fors formaat op de grote spiegel boven de schoorsteenmantel. Deze foto verbeeldt het startpunt van het Jabikspaad: de poort van kunstenaar Henk Rusman met als doorkijkje de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie.

De nieuwe bestuurders zijn breed inzetbaar, maar hebben ieder ook een specialiteit, die we met het oog op het binnenkort op te richten "Pelgrimscentrum Sint Jacob" goed zullen kunnen gebruiken. Zo vertegenwoordigt Elly in ons bestuur de Regio Fryslân van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, met wie wij dit informatiecentrum in de Groate kerk willen gaan ontwikkelen. En expertise op het gebied van bijvoorbeeld spiritualiteit van Aukje en artistiek werk van Monique kunnen we dankbaar aanwenden bij de inrichting van bijvoorbeeld het stiltecentrum en de voorlichtingsruimtes van ons pelgrimscentrum in oprichting.

Na lang wachten is gisteren bekend gemaakt dat de financiële dekking van alle restauratie-, bouw- en inrichtingsplannen is geregeld, nu de provincie bekend heeft gemaakt dat de aangevraagde gelden van de provincie en van de Europese Unie beschikbaar worden gesteld. Nu is het moment gelukkig aangebroken dat we met alle partners concrete invulling kunnen gaan geven aan de inrichting en de opening van het drie verdiepingen tellende pelgrimscentrum in het voorportaal van de Groate Kerk.

Mei-inoar oparbeidzje:
Nu we in het huidige kalenderjaar hebben gevierd dat het Jabikspaad tien jaar bestaat, richten we onze blik ook weer vooruit. Het Jabikspaad staat nu letterlijk en figuurlijk goed op de kaart, dus nu is het moment aangebroken dat we nog meer dan voorheen aandacht zullen gaan besteden aan een pelgrimseigen aankleding van het Jabikspaad. Dat willen we graag in goed overleg met en ook voor een deel voor de Friese en Overijsselse gemeenten doen, waar het Jabikspaad doorheen loopt. Omdat de Stichting Jabikspaad Fryslân geen reguliere inkomsten heeft, maar wel regelmatig investeert in de aanleg en in het beheer van het Jabikspaad, zullen we ons binnenkort richten tot de Jabikspaad-gemeenten met het verzoek om de werkzaamheden van onze Stichting Jabikspaad Fryslân in deze gemeenten te ondersteunen met enige financiële bijdrage. We hopen dat deze gemeenten daarop positief zullen reageren, opdat wij het Jabikspaad in deze gemeenten elk jaar verder kunnen doorontwikkelen tot één van de karakteristieke pijlers van deze Friese en Overijsselse gemeenten.

Geen opmerkingen: