zondag 10 oktober 2010

Concert van Gerrit Breteler & Clara Rullman bij kaarslicht en leliegeur

Zaterdagavond 9 oktober 2010

De bloembindsters van "‘t Frysk Fjildboeket" vieren dit weekeinde hun 25-jarig jubileum met een bijzondere bloemententoonstelling in het Karmelklooster te Drachten. Als thema is gekozen voor: "Gepassioneerd bloemwerk". Het in 1985 opgerichte Frysk Fjildboeket bestaat uit 50 leden, die ook allemaal lid zijn van de organisatie "Groei en bloei". Het zijn gevorderde bloembindsters, die met veel succes deelgenomen hebben aan zowel nationale, als internationale bloemschikwedstrijden.

De voorbereidingen liepen al bijna een jaar. Thuis en in het Karmelklooster is het nodige voorwerk gedaan, met als resultaat een prachtige expositie van bloemsierwerk. De entree, de kapel, de kruisgangen en alle ruimten op de begane grond (van vogeltjeskamer tot hostiebakkerij en van refter tot muziekkamer), als ook enkele voormalige cellen van de zusters van de Orde van de ongeschoeide Karmelietessen op de eerste verdieping zijn dit weekend aangekleed met bloemwerk.

In het kader van deze bloemenexpositie worden dit weekend twee concerten bij kaarslicht gehouden in de L-vormige kapel van het Karmelklooster. Gisteravond concerteerde duo Spring Friends, bestaande uit Frederique Purnot op dwarsfluit & de virtuoze 15-jarige pianiste Valentina Tóth uit het Friese Giekerk. En vanavond wonen Durkje en ik het "Concert bij kaarslicht" bij van het Friese duo Gerrit Breteler (zang) & Clara Rullman (vleugel en zang). Omdat Durkje weet van mijn liefde voor dergelijke muziek had ze voor mijn verjaardag tijdig toegangskaarten gereserveerd, zodat we vanavond dit concert in Drachten samen kunnen bijwonen.

In de kleurige, fleurige en geurige kloostergang worden we verwelkomd met koffie. Om 20.00 uur begint het concert bij kaarslicht in de kapel. De kloosterkapel is tot de laatste zitplaats bezet. De kaarsen branden volop en flakkeren hun schijnsel over de vele iconen aan de kapelmuur. Overal staan en hangen opvallende, grote en kleinere bloemstukken van de jubileumexpositie. Mooi is het, maar het heeft ook zijn nadelen. Er hangt namelijk een sterke leliegeur in de kloosterkapel, en wel zo sterk dat Gerrit Breteler tijdens zijn concert enkele malen aangeeft bij zijn zang toch wel hinder te ervaren van deze allesoverheersende geur. Never mind, het concert gaat door en iedereen geniet van de mooie muziek van Breteler & Rullman.

Op zijn eigen wijze worden de muziekstukken door Gerrit Breteler aangekondigd met anekdotes en af en toe doorschemerende, maar onmiskenbare maatschappijkritiek op bijvoorbeeld de aantasting van al het moois om ons heen in natuur, cultuur en Fries landschap. Ook de actuele kabinetsformatie ontkomt niet aan zijn kritische beschouwing. Met realistisch oog voor het feit dat we toch ook wel weer door moeten in de vaart der volkeren - en hij dat ook beaamt - volgt daarop zijn volgend lied, overwegend in het Fries, dan eens Twents of Drents; zo ook het meezinglied "Erica", met respect geleend van Daniël Lohues en op eigen wijze vertolkt. En natuurlijk ontbreken ook niet zijn bekende "lieten" als: "Op een dag drink je geen Grolsch meer", "Ivich boppedat" en "As it jou wil is", nu een bruut, dan eens broos gezongen.

Als het concert-uur voorbij is, krijgen alle gasten de gelegenheid om de bloemenexpositie van de bloembindsters van "‘t Frysk Fjildboeket" te bezichtigen, om ook nog een drankje te drinken en ondertussen nog met elkaar te praten over deze beleefde belevenis.

Geen opmerkingen: