zaterdag 4 september 2010

Herdenking bij Nationaal Indië-monument 1945-1962

Zaterdag 4 september 2010

Vandaag vindt - zoals elk jaar op de eerste zaterdag van september - in Roermond de jaarlijkse Nationale Herdenking plaats van de Nederlandse militairen die in de jaren van 1945 tot 1962 in de toenmalige overzeese Nederlandse rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw Guinea sneuvelden.

Op de vroege, nog stille zondagochtend van 22 oktober 2006 hebben Durkje en ik het "Nationaal Indië Monument 1945-1962" in wandelpark Hattem te Roermond bezocht toen wij Roermond passeerden op het Pieterpad-traject van Roermond naar Pey.

De Nederlandse regering stuurde kort na de Tweede Wereldoorlog zo'n 100.000 militairen naar Nederlands-Indië om daar de vooroorlogse verhoudingen te herstellen, want tijdens de Japanse bezetting was het Indonesische nationalisme sterk geworden en de Indonesiërs wilden een eigen Republiek. Nederland weigerde in 1945 echter de Indonesische onafhankelijk te accepteren. Na ruim vier jaar strijd erkende de regering eind 1949 de nieuwe staat Indonesië. Die periode werd gekenmerkt door militaire schermutselingen met het Nederlandse leger, waarvan de twee politionele acties het bekendste zijn geworden.

Centraal op dit monument in Roermond zagen wij een obelisk met een kroonduif, zijnde het symbool van Nieuw-Guinea. Bij die obelisk is een fontein met karbouwenkoppen geplaatst. Achter die obelisk staan 18 driehoekige zuilen van aluminium, verscheidene gedenktafels met plaquettes en een groot bronzen borstbeeld van generaal S.H. Spoor, de toenmalige bevelhebber van de Nederlands strijdkrachten. Er zijn meer dan honderd van die plaqettes geplaatst, van alle onderdelen van de toenmalige krijgsmacht.

De zuilengalerij bevat de namen van meer dan 6.200 Nederlandse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea zijn gesneuveld. Ook in oktober 2006 toen wij dit monument bezochten, lagen er kransen en bloemen ter nagedachtenis aan de overledenen van deze zo omstreden strijd.

Geen opmerkingen: