vrijdag 3 september 2010

De twadde ûngetiid yn it Stienser Aldlân

Vrijdag 3 september 2010

Na enkele dagen hevige regen in de overgang van augustus naar september namen de zorgen van de boeren hier in Noord-Friesland toe, omdat het met de dag spannender werd of ze met de zware landbouwmachines binnenkort nog de akkers op kunnen om te oogsten. Maar gelukkig laat het weerbeeld in de afgelopen dagen al verbetering zien en is ook de voorspelling voor de komende dagen hoopgevend. Vandaag is het halfbewolkt met af en toe zonnige perioden en ook het weekend belooft qua weer mooi te worden.

Zodra de zon schijnt, kan ook de laatste snee gras op de weilanden worden gemaaid, kortom, hooioogst in de nazomer, of - zoals we dat in Fryslân ook wel zeggen - "de twadde ûngetiid".

Aan de oostzijde van de Brêgeleane te Stiens is één van de weilanden van het Stienser Aldlân inmiddels ook gemaaid. De hooischudder staat aan de rand van het weiland om de komende dagen af en toe weer even achter de tractor te worden gekoppeld om het hooi op dit land op te schudden, zodat zon en wind hun drogende werk goed kunnen doen.

Geen opmerkingen: