woensdag 14 juli 2010

Bruidsvlucht boven Stiens voor mierenmannen & mierenvrouwen

Woensdag 14 juli 2010

Het is vandaag een warme dag. De temperatuur is aan het eind van de middag opgelopen tot zo’n 31 graden Celcius. Het is benauwd. Vanuit het zuidwesten trekt volgens de weersberichten een front van onweer, harde wind en zware regenval naar ons, in noordwestelijke richting.

Voor alle mierenvolken in onze omgeving is dit een belangrijk moment. Vruchtbare mieren van verschillende stammen moeten namelijk allemaal tegelijk uitvliegen. Een teken van het weer is hiervoor een passende oplossing van de natuur. Vanavond is voor de mieren zo’n belangrijke avond. Het weer zal omslaan en instinctief “weten” de mieren dat dit de avond is om hun nesten te verlaten.

Tegen 19.00 uur merk je nadrukkelijk dat het weer gaat veranderen. In enkele minuten verschijnen op verschillende plaatsen in de tuin rondom het huis grote hoeveelheden mieren. Werkmieren en gevleugelde mieren. In de afgelopen dagen kregen de mannetjesmieren en een deel van de vrouwtjesmieren vleugels.

De openingen van de verspreid liggende mierennesten zijn inmiddels door werkmieren groter gemaakt. Er ligt dan ook veel zand op de bestrating. Dan is het grote mierenmoment aangebroken. De gevleugelde koninginnen en mannetjes onder de mieren vliegen nagenoeg tegelijk uit om in de lucht te gaan paren. Hun bruidsvlucht vangt aan.

Het is de gebruikelijk gang van zaken dat de gevleugelde mieren in juli uitvliegen. In de wijde omgeving vliegen de mieren nu tegelijk uit. Zo wordt de kans vergroot om te paren met mieren uit andere, nabijgelegen mierennesten. De mannetjes bevruchten de vrouwtjes in de lucht en sterven kort daarna. De bevruchte vrouwtjes zoeken al vliegend een nieuwe woonplaats om te nestelen. Als ze die nestplaats hebben gevonden, werpen of bijten ze hun vleugels af en gaan daarna verder ongevleugeld door het leven.

De mieren zijn inmiddels uitgevlogen. Enkele werkmieren lopen nog druk heen en weer. Geleidelijk wordt het weer rustig rond de openingen van de verschillende mierennesten.
Het begint nu harder te waaien. Het koelt snel af. Donkere luchten trekken over. De eerste regendruppels vallen. Even later regent het.

Geen opmerkingen: