dinsdag 2 maart 2010

Regioavond Fryslân van NBG in Stenden hogeschool

Dinsdag 2 maart 2010

Ook in dit voorjaar van 2010 trekt het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) weer door het land. Op 13 plaatsen in Nederland wordt de jaarlijkse Regioavond gehouden, met als jaarthema 2010: "De Bijbel gaat door". Vanavond is de Regioavond voor de provincie Fryslân in het Ontmoetingscentrum van Stenden hogeschool te Leeuwarden. Met ruim 90 bezoekers hebben we een prima opkomst; de zaal zit vol!

Nadat NBG-regiocoördinator van Noord-Nederland, Henk Ruiter, de avond heeft geopend, volgt een dramaproductie van vier SPH-studenten van Stenden hogeschool. Mirjam Rodermond, Anne-Berber van Dijk, Carmen Bosma en Wietske Korenstra verzorgen een gevarieerde act, waarin ze duidelijk maken dat je op veel verschillende manieren een Bijbelverhaal door kunt vertellen. Een prima inleiding op het thema van deze avond, waarop het doorgeven van de Bijbelverhalen centraal staat.
Daarna vertoont Henk Ruiter een korte film, als terugblik op de Verhalenkaravaan die met verhalenverteller André Troost door het land trok tijdens de afgelopen Bijbel10daagse van 2009.

Dan volgt cabaretier Ruurd Walinga met een dramaproductie over Job als symbool van het lijden in de Bijbel. Via Job maakt Ruurd een humoristisch uitstapje naar het zondvloedverhaal van Noach, over kattenkwaad en hondsbrutaal zijn en over de "schepping van de zeehond". Zijn act eindigt dan weer bij Job, met hartverscheurende kreten van de lijdende Job en tenslotte met een indrukwekkend lied over "de grote waarom-vraag": "Ik zou wel eens willen weten, waar komt het kwaad vandaan ..... waar is degene die verantwoordelijk is voor elke traan ... een badlaken vol tranen".

Vóór de pauze geeft Henk Ruiter eerst nog informatie over het NBG-vertaalproject van de Bijbel in Gewone Taal, waarna een korte film volgt over kleurrijke ontmoetingen van de manager fondsenwerving & communicatie van het NBG - Joyce van de Veen - met medewerkers van het Mexicaanse Bijbelgenootschap, handelend over het bijbelwerk van het NBG in Mexico.

Na de pauze worden twee workshops aangeboden. De ene workshop wordt verzorgd door cabaretier Ruurd Walinga, waarin het omgaan met lijden centraal staat en verder wordt uitgewerkt. De andere workshopleider is dr. Jaap van Dorp, Oudtestamenticus van het NBG, over de Bijbel in Gewone Taal, over het "scheppen" en/of' "scheiden" in de openingszin van de Bijbel en over de rol die de Dode Zeerollen van Qumram sinds hun vondst van 1947 spelen bij de vertaling van de Bijbel.

Aan het eind van het avondprogramma komen we allen weer bijeen in de grote zaal, waar we - passend bij het Bijbelwerk van het NBG - op drie wijzen aandacht besteden aan het "Laten we het samen doen", te weten: in de afsluitende dankwoorden van Henk Ruiter, vervolgens door het samen zingen met de tegenstemzingende Ruurd Walinga en in de avondsluiting die wordt verzorgd door CeesJan Visser, directeur van het NBG. Het was een gevarieerde, inspirerende avond met verrassende en uitdagende workshops, en daarmee alleszins geslaagd.

Geen opmerkingen: