woensdag 17 februari 2010

De grootste daarvan is de liefde

Woensdag 17 februari 2010

In het Stiltecentrum van het Ontmoetingscentrum van Stenden hogeschool in Leeuwarden word ik verrast door het vele rood in de liturgische presentatie rond, op en boven het grote altaar in deze stiltekapel. Vandaag is rood, de kleur van de liefde.

Maar waarom zoveel rood: rode kleden, rode rozen en rode tulpen, rode harten en rode vazen?
> Is het een verwijzing naar Valenstijnsdag van afgelopen zondag 14 februari?
> Is het een verwijzing naar de "Week van de Liefde" van deze week?
Of is het een verwijzing naar de bekende woorden van de apostel Paulus in zijn eerste brief aan de gemeente in Korinte: "Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde".
Of is het een verwijzing naar dit alles en naar nog veel meer; naar "just what you like?".

Deze vuurrode presentatie van Stenden-collega Jettie Holwerda kent een horizontale en een vertikale component.

De horizontale component vind je in de drie liggende en drie staande rozen in de drie vazen. Daar tussenin de drie harten naast elkaar. Is dat wellicht de verbeelding van een horizontale liefde: de liefde tussen mensen onderling. En mag daar dan ook de verwijzing naar "De Week van de Liefde" in zitten? Voor wie dat nog niet weet: dat is het deze week actuele preventief en educatief project voor jongeren, over liefde, relaties en seksuele gezondheid; het jaarlijkse project van de GGD’s (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), het JIP (Jongeren Informatie Punt) en diverse instellingen voor jongerenwerk.

De vertikale component in deze presentatie vind je in het hoogopgaande witte snoer met rode tulpen. Is dat wellicht de verbeelding van de vertikale liefde: de liefde tussen God en mens? En mag dat dan ook een alternatieve verwijzing zijn naar de actuele "Week van de Liefde"?

En dan de tekst op de flyer waarover ik gisteren in mijn weblogbericht schreef: "Don't forget to call the one you love".
> Dan zou je bijvoorbeeld in horizontaal opzicht kunnen denken aan een telefoongesprek met iemand van wie je houdt en van wie je weet dat die een telefoontje hoogstwaarschijnlijk op prijs zal stellen.
> Dan zou je bijvoorbeeld vertikaal kunnen denken aan een kort of lang gebed tot je God, over èn vóór iemand van wie je weet dat die vandaag en morgen die vorm van liefde zo nodig heeft. En die mensen zijn vaak veel dichterbij dan je aanvankelijk denkt en weet.

Ons resten geloof, hoop en liefde,
deze drie,
maar de grootste daarvan is de liefde.
(Nieuwe Bijbel Vertaling 2004: I Korintiërs 13 : 13)

Geen opmerkingen: