zaterdag 9 januari 2010

Schaatsen en wandelen op de Kletsefeart in Stiens

Zaterdag 9 januari 2010

Het is zover. Er kan voor het eerst weer bij ons worden geschaatst op de Kletsefeart in Stiens. Gisteren zijn de eersten de abominabele ijsvloer van de vaart op gegaan om handmatig met sneeuwschuivers enige verbetering in de toplaag van het natuurijs te brengen.

Ook vanmorgen lopen enkelen over het ijs van de Kletsefeart om zo goed en zo kwaad als het gaat plaatselijk een acceptabele schaatsbaan te creëren. En dan is het aan het begin van de middag eindelijk zover dat een groep kinderen de schaatsen onder kan binden om te gaan schaatsen op de Kletsefeart in onze Stienser wijk Aldlân.

Later op de middag hoor ik dat schaatsen eigenlijk alleen maar goed te doen is op die plaatsen waar de aanwonenden iets aan verbetering van de ijsvloer hebben gedaan. Een eind verderop is zelfs een laag water over het ijs gespoten om ter plekke een nieuwe, gladde topijslaag te verkrijgen. Dat is mooi voor een beperkt deel van de vaart, maar het is geen afdoende oplossing voor het hele traject van de Kletsefeart, die vlak buiten Stiens uitmondt in de Stienserfeart. Schaatsen is verderop eigenlijk geen optie, maar voor een ijswandeling volstaat de huidige ijsdikte tenminste wel.

Geen opmerkingen: