vrijdag 1 januari 2010

Een vurige jaarwisseling in Broeksterwoude

Vrijdag 1 januari 2010

Aan het begin van de Oudejaarsavond rijden Durkje en ik langs de Brink van Broeksterwoude om in haar geboortedorp bij haar ouders de jaarwisseling door te brengen. Op de Brink zien we dan al een grote hoeveelheid zand, breed uitgespreid over het midden van de Brink. Uit ervaring weet je wat dat betekent: brand tijdens de jaarwisseling.

En je kunt inderdaad de klok er bijna op gelijk zetten, want ook vanavond zo tegen half twaalf horen we het zware geluid van de tractor naderbij komen. Boven op de aanhangwagen van deze passerende tractor staat een grote stacaravan. Bij de Brink draait de tractor naar rechts en daar wordt - bovenop de daartoe gecreëerde zandvlakte - de grote stacaravan gedumpt. Daarna is het slechts een kwestie van wachten op de klok van 00.00 uur.

Als direct na 24.00/00.00 uur buiten het eerste geluid van het zware vuurwerk klinkt en de lucht kleurrijk wordt van al het siervuurwerk, verschijnt ook het vuur in en buiten de stacaravan. Op de Brink aangekomen, horen we dat het de oude "zuipkeet" van de jeugd van Broeksterwoude is. Deze zuipkeet mocht door de Broekster jongeren niet meer worden gebruikt en was enige tijd geleden al naar een andere plaats vervoerd, naar nu blijkt, in afwachting van deze jaarwisseling.

Het duurt maar even en dan staat de zuipkeet in lichter laaie en dan duurt het ook maar even of er is weinig meer over van de brandende keet. Een grote menigte van jong en oud heeft zich rondom de brandende keet opgesteld om elkaar nieuwjaarswensen toe te roepen, om zich te warmen bij de gloeiende vuurzee en om daar gezellig bij elkaar te blijven, met op de achtergrond het geluid van een door de jongeren meegenomen muziekinstallatie.

Na een halfuur staat alleen nog een deel van het ijzeren geraamte van de keet overeind en heeft een naast de keet liggende stapel afvalhout ook vlam gevat. We gaan weer naar binnen om nog even bij elkaar te zitten, alvorens we huiswaarts keren.

Adieu 2009.
Welkom 2010.

Segend Nijjier
Gezegend Nieuwjaar

Folle lok en seine yn it nije jier.
Veel geluk en zegen in het nieuwe jaar.

Feul hail en segen in 't nije jaar.
Veel heil en zegen in 't nieuwe jaar!

Geen opmerkingen: